Fruškogorska jezera

Šelovrenac, Ljukovo, Dobrodol, Međeš, Borkovačko, Kudoš, Mali Mutalj, Mutalj, Beli kamen
| 23. 10. 2005. http://perpetuum-mobile.net/2005-voznje-u-okolini-ns/fg-jezera-ii/

Fruškogorska jezera

Šelovrenac, Ljukovo, Dobrodol, Međeš, Borkovačko, Kudoš, Mali Mutalj, Mutalj, Beli kamen

Fruškogorska jezera

NS - Krušedol - Maradik - jezero Šelovrenac - jezero Ljukovo - jezero Dobrodol - jezero Međeš - Borkovačko jezero - jezero Kudoš

  • jezero Mutalj - jezero Beli kamen - Crveni čot - Banstol - Novi Sad

Tibor i ja smo krenuli iz Novog Sada pre nego što je svanulo, da bi se našli sa Dejanom i Igorem u Krušedolu. Prošli smo pored manastira, kroz Prnjavor i Maradik i tu izbili na prvo jezero - akumulaciju Šelovrenac. Od tog trenutka pa na dalje, pretežno smo vozili kroz njive, i jezera su se ređala jedno za drugim: veliko jezero Ljukovo kod sela Jarkovci, koje prati vijugavu dolinu, zatim jezera Dobrodol i Međeš (Šatrinačko jezero), pa zatim Borkovačko jezero u istoimenoj šumi kod Rume, jezero Kudoš kod Pavlovaca. Poslednja dva su drugačija od prethodnih, jezero Mutalj okruženo je šumom i najbliže je nacionalnom parku, možda oko 5km od Letenke, i na kraju jezero Beli kamen, nastalo plavljenjem laporačkog kopa.

Od Belog kamena smo izbili na Partizanski put kod Crvenog čota, i vozili sve do Banstola, da bi delom ispratili Dejana i Igora koji su se parkirali u Krušedolu.

To je bila jedna od poslednjih vožnji na mom starom biciklu u kome više nije ostalo života. Žbice su bile trule i pucale su jedna za drugom, zupčanici istrošeni, lanac istegljen, srednja glava istrošena, leva kurbla samo što nije otpala (ubrzo zatim zaista jeste otpala)… Taj dan sam se jedva vratio do Novog Sada.slike (29) | video klipovi (2)