Trnovački Durmitor

levitiranje iznad jezera
Trnovačko jezero - 2012 | Maglić, Bioč, Volujak, Trnovački Durmitor, Perućica 18. 07. 2012. http://perpetuum-mobile.net/2012-trnovacko-jezero/trnovacki-durmitor/

Trnovački Durmitor

levitiranje iznad jezera

putopisi Trnovačko jezero - 2012

Maglić, Bioč, Volujak, Trnovački Durmitor, Perućica

18. 07. 2012. trnovački durmitor

Trnovački Durmitor

Peti dan - uspon na Trnovački Durmitor

Ređaju se dani i gomilaju utisci ali i umor i žuljevi. Ponestaje nam i preostalih destinacija oko jezera. Poslednja naša šetnja od Trnovačkog jezera vodi nas ponovo preko Rudinskih koliba i Boje do Trnovačkog Durmitora. Do Rudinskih koliba je lako doći, pastirskom stazom od jezera. Dalje vodi markacija pravo u Boju i tu se putevi račvaju. Jedan put (ako tako uopšte može da se nazove) izlazi na Bojanska vrata i nije markiran. Drugi vodi na Trnovački Durmitor. Markaciju je moguće pratiti dok se ne dođe u strmo podnožje Durmitora, a dalje nema mnogo filozofije – samo strmo uzbrdo do vrha.

Trnovački Durmitor je kameni vrh direkt iznad jezera koji pruža na njega pogled iz ptičije perspektive. Sjajno mesto za uživanje, osim ako ne duva ledeni vetar kao što je duvao tog dana. Osim jezera, lepo se vide i Maglić, Prijevor, Suva jezerina, Suha, Volujak i Zelengora u daljini. Štrči kupa Trzivke, svega nekoliko metara niža od Maglića, sa jedne njene strane je jezero a sa druge Ordeni dolovi, široko relativno ravno polje prošarano klekom i siparom. Iza dolova je Bioč i njegovi vrhovi Veliki i Mali Vitao.

Trebalo je da nastavimo i obiđemo još nešto, Trzivku ili Vitlove ali se ipak dogovaramo da to ostavimo za neki naredni put. Mićko i Dajana obilaze Trzivku i zajedno se spuštamo do koliba i jezera.

Predveče su do jezera “zalutala” dva skauta iz Nemačke (Maks i Danijel), u kratkim čakširama, sa smešnim kapicama, prevelikim rancima i gitarom. Pozivamo ih da nam se pridruže pored vatre i zabavljaju nas do kasno u noć.

Integralni tekst napisan krajem jula 2012.

mapa | trek | visinski profil | slike (24) | video klipovi (4)