Put

Par utisaka sa puta do CG
Vuk gorski i morski - 2017 | Aktivno jesenovanje sa aktivnim trogodišnjakom 23. 09. 2017. http://perpetuum-mobile.net/2017-vuk-gorski-i-morski/put/

Put

Par utisaka sa puta do CG

putopisi Vuk gorski i morski - 2017

Aktivno jesenovanje sa aktivnim trogodišnjakom

23. 09. 2017.

Put

Išli smo preko Beograda i Čačka. Obilaznicu oko Beograda smo superbrzo prošli, a i urađeni deo autoputa do Čačka je odlično došao. Ispod Magliča smo bili posle malo više od tri sata vožnje.

Obilazak Magliča nam je obojici prijao. Vuk je istrčao ceo uspon od Ibra do tvrđave.

Posle toliko priča o konzervaciji/restauraciji, od svega najuočljivije je da je napravljena kamena staza na oko 3/4 uspona i na pravilnim rastojanjima postavljene su klupe i korpe za otpatke (koje su se prelivale). Što se same tvrđave tiče, nisam primetio neku razliku, tj. stoji jednako konzervirana kao što je bila i prethodnih godina. Spoljni bedemi i kule su rekonstruisani i drveni ophodi i stepenice su u dovoljno dobrom stanju da se mogu bezbedno koristiti. Građevine unutar tvrđave su u jednako lošem stanju i ne postoje nikakve informativne table.

Ubrzo nakon što smo krenuli dalje, Vuk je zaspao i odvalio tri puna sata. Ni trenutak prerano, mozak je već počeo da mi se topi od dečijih pesmica.

U Novom Pazaru mi se potvrdio utisak o saobraćaju koji sam imao i prethodnih godina - opušteni haos. Svi voze 30-40 čak i kad nema objektivnog razloga za to, u raskrsnice i račvanja svi ulaze u isto vreme i sa svih strana, puteve ravnopravno dele automobili, pešaci i biciklisti (koji voze uz obe ivice puta, u oba smera). I niko se ne nervira. Svi sve propuštaju, saobraćaj teče i svi stignu gde su krenuli.

Pred granicom je počeo najlepši deo puta - smene klisura i dolina Ibra. Lep panoramski put sa kog se vidi reka, kamene litice, šume koje već počinju da se žute i crvene i u daljini vrhovi planina. Najupečatljiviji su naravno Bjelasica i pogotovo moćni Komovi.


Komovi

Crnogorci se spremaju za zimu, na sve strane vuku drva, cepaju i slažu. A mi krenuli na more…

I konačno, finale puta, Prokletije! Jezerski vrh se javlja već negde kod Murina, a slede ga Visitor, Vezirova brada Karanfili, Belič… Ma koliko puta tu dolazio, ulazak u Grbaju stešnjenu između Volušnice i Karaule s’ jedne i Vezirove brade i Karanfila sa druge, me uvek jednako ostavi bez teksta…

A tu se negde i Vuk probudio. Smestili smo se u našu kućicu i prošetali malo prema Zastanu. Sutra idemo na Volušnicu…

slike (23)