stalno u pokretu
14. 02. 2019. videomonitoring * sam svoj majstor

Hranilica za ptice

sa imporvizovanim videomonitoringom
Štap, kanap, snop pruća, vredne ruke, pokidani USB kabel, kamera iz rashodovanog laptopa i voila: ptice iz komšiluka su dobile Velikog Brata.
[ vreme čitanja: ~ 5 min. ]

Komšijsko dvorište ispod terase je lepa zelena površina od nekoliko ari, u hladu velikog oraha i još većeg platana. Oivičeno je smrčama i ukrasnim žbunovima, prava mala oaza zelenila u sred urbanog betonskog pejsaža, i naravno, puna je ptica.

Da bi se malo zabavili a i pticama olakšali traženje hrane tokom zime, napravili smo im hranilicu i postavili je na terasi.

Okvir i bočni zidovi su od pruća, pod i zadnji zid od reslova lesonita a krov od oguljene kore drveta. Unutra je rasečena plastična flaša 0.33, fiksirana pod uglom, tako da se nivo semenki u “kadici” ispod sam dopunjuje.

Hranilica je već drugog dana nakon postavljana “otkrivena”. Prve su počele da je obilaze velike senice, u početku vrlo oprezno, uletele bi velikom brzinom, zgrabile semenku i jednako brzo pobegle na obližnji orah gde bi je onda na miru izgrickale. Ali nije prošlo ni dva dana i već su se odomaćile, šepurile bi se na ogradi, polako birale šta će uzeti i ponekad tu ljuštile i jele.

Vrapci povremeno proleću, u par navrata su rasterivali senice koje su sitnije od njih, ali nisu još ukapirali da tu ima nešto za jelo. Jednom je doletela i velika svraka, obeležila teritoriju na terasi i otišla. Već nekoliko dana jedan crvendać dolazi u izvidnicu, vrlo je nervozan i oprezan, zagleda iz daljine ali se još ni jednom nije poslužio.

Sve je to vrlo veselo i zabavno, a unutar mog vidokruga sa radnog stola. Pokušao sam u više navrata da ih fotografišem ili snimim, ali sve se veoma brzo dešava, često bez najave. Pa umesto da gubim vreme vrebajući ih, a da ih pri tome još i uznemiravam, rešio sam da napravim improvizovani sistem za videomonitoring.

Improvizovani sistem za videomonitoring

Kupio sam preko interneta kameru od rashodovanog laptopa po ceni od dva bureka i od drugara sam dobio USB kabel koji je ker izgrizao. Falio mi je još samo produžni USB kabel od 5 metara (oko 400 dinara).

Posle malo muke oko guljenja izolacije sa tananih parica koje idu sa kamere, oslobodio sam i pripremio svih 5: 2 za podatke, 2 za napajanje i 1 za uzemljenje. Rasekao sam USB kabel i očistio 4 parice: po 2 za podatke i napajanje i uzemljenje. Imao sam sreće pa sam za ovu konkretnu kameru našao shemu na internetu, inače bih morao malo da isprobavam. Pored objektiva kamerice se nalazi narandžasti LED indikator koji sam morao nekako da eliminišem da ne bi zbunjivao ptice. Umesto da tražim neko elegantnije rešenje, samo sam ga pokrio izolir trakom.

Razvukao sam produžni kabel i povezao na komp. U početku sam koristio VLC za snimanje:


  1. Media\Open Capture Device
  2. Izbor kamere (pošto sam povezao na laptop koji već ima kameru, moram ručno da odaberem drugu kameru)
  3. Save
  4. Izbor formata, kompresije, rezolucije, itd...
  5. Putanja
  6. Start

Ali pošto sam suviše lenj da bih svaki čas ručno startovao kameru i posle obrađivao i premotavao dugačke snimke tražeći segmente od par sekundi dok se ptice hrane, instalirao sam program koji snima samo kada detektuje kretanje. Ovo je uputstvo za ubuntu, ali ako se ne varam postoji verzija i za windows:

sudo apt-get install motion
cd ~
mkdir .motion
# pravi se kopija konfiguracionog fajla
sudo cp /etc/motion/motion.conf ~/.motion/motion.conf  

sudo nano ~/.motion/motion.conf

Podešavanje je relativno jednostavno, ima mnogo opcija i najčešće će podrazumevane biti sasvim ok. Ja sam izmenio samo ove:

# ipak ne želim da mi se snimanje automatski uključuje svaki put kada se sistem podigne, 
# jer spoljna kamera nije uvek povezana:
deamon off
videodevice /dev/video1
# nisam rotirao, ali ovo može biti zgodno ako se kamera postavi naopako ili pod uglom:
rotate 0
width 1280
height 1024
framerate 25
# smanjio sam prag (potreban minimum izmenjenih piksela), za svaki slučaj:
threshold 500
pre_capture 5
post_capture 50
# želim samo video, ne i slike:
output_pictures off
ffmpeg_video_codec mp4
ffmpeg_duplicate_frames false
target_dir /media/m/markohdd/Videos/hranilica/

Ovaj program je pogodan i za neka ozbiljnija gnezda i praćenje sa više kamera…

slike (5) | video klipovi (1)