stalno u pokretu

Dobra knjiga informiše, podučava, provocira, uzbuđuje, i na kraju se staloži i ugradi u duh. Čitanje knjige je kao istraživanje nepoznate zemlje. Ako te ne proguta živi pesak ili pojedu divlje zveri, do destinacije doneseš mnoštvo utisaka, od kojih će neki dugo ostati uz tebe. Ali ako tokom puta ili neposredno posle njega nisi pisao dnevnik i pravio mapu, kako vreme prolazi zaborav će gutati te utiske jedan po jedan dok ne ostane samo amorfna školjka, sećanje da je to putovanje uopšte bilo, a nekad ni toliko.

Za neke od knjiga koje sam davno čitao, pogotovo ako je to bilo velikom brzinom, se sećam samo da li su mi se svidele ili ne, bez mogućnosti da dobro objasnim zašto. Ali, otkrio sam toplu vodu i rado ću patent da podelim sa svetom: kao dobro mi se pokazalo da nakon što već uložim desetine sati u čitanje knjige (ponekad i više), da dodam tome još jedan ili dva, sednem, napišem i opišem kakav je utisak knjiga ostavila na mene. Prost sinopsis je lako naći, pa se fokusiram na moj lični odnos, tj. šta je ono što mislim da sam naučio.

Zahvaljujući tim beleškama uspem dosta dobro da vratim osećaj koji sam ima nakon čitanja, pa čak i kada je prošlo više godina. Krivo mi je što to nisam počeo da praktikujem ranije i zažalim svaki put kada to ne uradim na vreme, tj. čim pročitam knjigu.

Knjige koje su pisane na engleskom čitam u originalu, a takođe i one gde procenim da će englesko izdanje biti bolje. Tako sam nekako i krenuo da prikaze knjiga koje sam čitao na engleskom - pišem na engleskom a ostale na srpskohrvatskom, pa je tako i ostalo. Bilo bi mi velik posao da sad sve prevodim i ujednačavam…

Naravno, kako vreme prolazi jednu knjigu smenjuje druga i moje znanje raste (nadam se i ja sa njim), pa su i ovi prikazi samo uhvaćeni momenti iz prošlosti i nije nužno da i danas stojim iza svakog napisanog slova, a nemam to vreme i ambiciju da prepisujem i ažuriram. To je što je.

Prikaži tagove
Arsen Diklić Bogdan Gledović Ernest Hemingway George Orwell George R.R. Martin Isaac Asimov Joss Whedon Kenneth Harl Martin Fowler Mikhail Bakunin Mikhail Bulgakov Milovan Đilas Miroslav Krleža Noam Chomsky Pero Simić Philip K. Dick Ronald Wright Slavko Gavrilović Ursula Le Guin Vasko Kostić Zack Whedon Đorđe Lobačev prikaži sve...

06. 04. 2020. triler
Borislav Pekić
Besnilo

krcat aerodrom, sovjetske diplomate, agenti, kontra-agenti, smotani revolucionari, Palestinci, Jevreji, armagedonski kučići, ludi naučnici, SS doktori smrti i ratni zločinci, lovci na SS doktore smrti i ratne zločince, zombiji, vukodlaci, demoni i anđeli, za svakog po nešto...
vreme čitanja: ~ 7 min.

01. 02. 2019. beletristika
Jack London
Zov divljine

Kućni ljubimac biva otet iz svog ugodnog okruženja i bačen u nemilosrdan svet gde se kroz borbu za opstanak u njemu bude instikti sve dok ne postaje überhund, savršeni spoj divlje mašine za ubijanje i cinika koji poznaje mehanizme civilizacije i svesno ih odbacuje.
vreme čitanja: ~ 4 min.

15. 12. 2018. NOB memoar / dnevnik
Jovan Popović
Boško Palkovljević Pinki

Kratka romansirana biografija koja opisuje Pinkijevo učešće u ratu. Čitljivog ali pomalo patetičnog stila, skoro svuda se poklapa sa informacijama koje imam iz drugih izvora ali izostavlja imena i doprinose gotovo svih ostalih saboraca.
vreme čitanja: ~ 8 min.

13. 12. 2018. NOB memoar / dnevnik
Batrić Rakočević
Bjelopoljski srez u ratu i revoluciji 1941-1945

Izuzetna fotomonografija sa više hiljada fotografija na preko 600 strana! Prosto neverovatno da ih je toliko preživelo rat.
vreme čitanja: ~ 1 min.

11. 12. 2018. latinska Amerika
Ernesto Che Guevara
The Motorcycle Diaries: Notes on a Latin American Journey

Somewhat boring at start, but with inspired description of remnants of Inca empire and its people around the middle of the book.
vreme čitanja: ~ 10 min.

08. 12. 2018. NOB memoar / dnevnik
Sretenije Zorkić
Boško Palkovljević - Pinki

Nevešto napisana romansirana biografija koja se temelji na šturim podacima; umesto da pruži i osvetli detaljnije epizode iz Pinkijevog života, ona ekstrapolira kratke crtice iz njegove biografije.
vreme čitanja: ~ 1 min.

22. 11. 2018. astronomija
Dean Regas
100 Things to See in the Night Sky: From Planets and Satellites to Meteors and Constellations, Your Guide to Stargazing

Odličan brz uvod, daje kratak istorijsko-mitološki pregled za svaku 'nebesku priliku' koju opisuje i jasna uputstva kako i kada je naći na nebu.
vreme čitanja: ~ 1 min.

21. 11. 2018. mitologija * Grčka
Robert Graves
Grčki bogovi i heroji

Lagan i instant uvod u grčku mitologiju. Koristan kao brz pregled, ali naravno izostavlja mnoge detalje.
vreme čitanja: ~ 1 min.

20. 11. 2018. NOB * Fruska gora * Vojvodina * Srem
Borislav Stojšić
Fruskogorski narodnooslobodilački partizanski odred

Nezgodno za čitanje, često se prebacuje sa hronološkog na tematski prikaz, izbegava da se bavi Podunavskim odredom (jer je tema Fruškogorski) iako teritorije na kojima dejstvuju se graniče i imaju i drugih dodira. Često nabraja imena u tekstu (umesto u fusnotama ili prilogu), citira obimne segmente iz izvora direktno u tekstu (što bi opet bilo bolje da je u prilogu), itd. Ali ipak, jedina (pa samim tim i najbolja) knjiga o fruškogorskim partizanima na koju sam do sada naišao...
vreme čitanja: ~ 2 min.

30. 06. 2018. sf
Marko Vidojković
E baš vam hvala

Zanimljivo, brzo, površno, banalno...
vreme čitanja: ~ 2 min.

16. 06. 2018. esejistika * sociologija / socijalna pravda
George Orwell
Shooting an Elephant

Petnaestak interesantnih i pronicljivih eseja u kojima Orvel opisuje svoja iskustva i zapažanja u najrazličitijim okolnostima u kojima se nalazio (kolonijalni administrator u Burmi, prodavac u knjižari, bolesnik u siromašnoj bolnici u Francuskoj...)
vreme čitanja: ~ 1 min.

16. 06. 2018. oktobarska revolucija * Lenjin * Staljin * Trocki
Edward Hallett Carr
Ruska revolucija od Lenjina do Staljina 1917-1929

Dobar uvod u prvih desetak godina sovjetske istorije, na laičkom nivou, iz perspektive uglednog britanskog profesora istorije s kraja sedamdesetih godina.
vreme čitanja: ~ 2 min.

04. 06. 2018. sociologija / socijalna pravda
Stéphane Hessel
Pobunite se!

Dovoljno kratko i jednostavno za čitanje da ga nije gre'ota čitati, ali nije nešto što naročito otvara oči.
vreme čitanja: ~ 4 min.

03. 06. 2018. sf
Ursula K. Le Guin
The Left Hand of Darkness

Nije na mene ni blizu ostavilo utisak kao the Dispossessed. U SF okruženju istražuje rodne uloge. Verovatno je knjiga bila kontroverznija kada je izašla - što je generalno dobra stvar, da se neke kontroverze pomeraju i razrešavaju, ali za knjigu nije.
vreme čitanja: ~ 1 min.

03. 06. 2018. Mala Azija * antička istorija
Kenneth W. Harl
Great Ancient Civilizations of Asia Minor

Interesantno ali malo zastarelo (s' kraja devedesetih).
vreme čitanja: ~ 1 min.

30. 05. 2018. Mala Azija * antička istorija * srednjevekovna istorija * Vizantija
Kenneth W. Harl
The World of Byzantium


vreme čitanja: ~ 1 min.

25. 05. 2018. španski građanski rat
Aleš Bebler
Naši Španci

Odlična foto-monografija. U uvodu sadrži kratak pregled građanskog rata i učešće Jugoslovena u internacionalnim brigadama (na nekoliko jezika). Ostatak knjige sadrži mnoštvo fotografija koje dočaravaju atmosferu koja je prethodila, pratila i sledila građanski rat i učešće boraca iz Jugoslavije.
vreme čitanja: ~ 1 min.

20. 05. 2018. antička istorija * srednjevekovna istorija * Rim * Vizantija
Kenneth W. Harl
Rome and the Barbarians


vreme čitanja: ~ 1 min.

14. 05. 2018. sf
Ted Chiang
Stories of Your Life and Others

Interesantno, originalno, maštovito, nepredvidivo. Previše Biblije za moj ukus u nekim pričama.
vreme čitanja: ~ 1 min.

20. 04. 2018. sf
Slobodan Vladušić
Mi izbrisani

Pretenciozno, namerno zakomplikovano i zapetljano, misterija po receptu 'zbuni protivnika' a ne veštim i nepredvidivim zapletom. Ne znam šta je tu 'sajbee' u 'prvom srpskom sajber romanu'. DLC-ovi? Ne preporučujem.
vreme čitanja: ~ 19 min.

12. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Moriški snegovi

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
vreme čitanja: ~ 4 min.

10. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Jesen u mrtvaji

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
vreme čitanja: ~ 2 min.

08. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Salaš u Malom Ritu

Nekako prazan, plitak, likovi jednodimenzioni i površni a pripovedanje iz perspektive dečaka mi deluje neuspelo. Ali dovoljno je kratko i lako za čitanje, jer vredi nastaviti sa drugim i trećim delom koji su pisani drugačijim stilom.
vreme čitanja: ~ 2 min.

06. 04. 2018. vaspitanje dece
Ian Grant
Kako vaspitati sjajne dečake

Vrlo personalizovano (lično), anegdotsko iskustvo koje autor crpi iz svoje brojne porodice (četiri sina i njihova deca) koje bez naročite distance, upakovano u sopstveni sistem vrednosti, pokušava da uopšti i učini korisnim drugima.
vreme čitanja: ~ 1 min.

06. 04. 2018. Vojvodina
Sonja Bajandićeva Jovanović
Egzotična Vojvodina

Umesto opskurnih podataka iz istorijskih fusnota, lokalnih angdota i legendi, 'Egzotična Vojvodina' je rezultat površnog i lenjog istraživanja koje je verovatno bilo svedeno na Internet i par opštih enciklopedija.
vreme čitanja: ~ 4 min.

04. 04. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija II

Detaljno, opširno, često i suvoparno štivo. Poslednji odeljak 'Šajkaška u oslobodilačkom ratu' Đorđa Vasića kao da je pisan 1949. a ne 25. godina kasnije, odiše tom terminologijom, partijskim zanosom i odsustvom distance i objektivnosti.
vreme čitanja: ~ 1 min.

16. 03. 2018. strip
Đorđe Lobačev
Tragom narodne mašte, Baš Čelik

Za razliku od Tragom narodne mašte, Ženidba cara Dušana, Biberče, ovu knjižicu nisam imao kao mali, i tek sam je sada prvi put pročitao. Čini mi se da je dosta 'smelija', manje se oslanja isključivo na našu narodnu tradiciju već ima više uticaja fantastike. Priča i likovi su maštoviti a ilustracije odlične. Šteta što je izašlo u tako malom tiražu i u samo dve edicije.
vreme čitanja: ~ 1 min.

16. 03. 2018. strip
Đorđe Lobačev
Tragom narodne mašte, Ženidba cara Dušana, Biberče

Uz ovu knjižicu sam odrastao, a sada je čitam svom (skoro) četvorogodišnjem detetu. Odličan uvod i prelaz sa slikovnica na bajke, pogotovo za manju decu koja nemaju strpljenja da samo sede i slušaju. Jezik je jasan i razumljiv, radnja i likovi maštoviti a ilustracije odlične.
vreme čitanja: ~ 1 min.

16. 03. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija I

Odlična knjiga za svakoga koga interesuje istorija Šajkaške.
vreme čitanja: ~ 1 min.

14. 03. 2018. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Dragan Kolak
Čitulja Titelskog brega 1848-1849

Autor je pretresao sve arhive i matične knjige mesta Šajkaške za period revolucije 1848-49 i fizički prošao groblja iz tog perioda popisujući imena. Rezultat tog rada je iscrpan spisak žrtava tog rata, vojnih i civilnih. U uvodnom delu se nalazi kratak pregled istorijskih događaja za Šajkašku i po pojedinim mestima i pojašnjenja metodologije.
vreme čitanja: ~ 1 min.

21. 02. 2018. sf * nedovršen prikaz
Ursula K. Le Guin
City of Illusions


vreme čitanja: ~ 1 min.

20. 02. 2018. punk
Predrag Drčelić
Sve što znam je punk

Preporučujem ljubiteljima domaćeg punka i muzike sa angažovanim porukama.
vreme čitanja: ~ 1 min.

19. 02. 2018. sf * nedovršen prikaz
Ursula K. Le Guin
Planet of Exile


vreme čitanja: ~ 1 min.

17. 02. 2018. sf * nedovršen prikaz
Ursula K. Le Guin
Rocannon's World


vreme čitanja: ~ 1 min.

10. 02. 2018. sf * nedovršen prikaz
Ursula K. Le Guin
The Word for World is Forest


vreme čitanja: ~ 1 min.

08. 02. 2018. anarhizam * feminizam * sociologija / socijalna pravda
Peggy Kornegger
Anarchism: The Feminist Connection

The essay has a nice overview of what anarchism is and isn't, and also a brief history of implementation attempts of anarchism in Spain 1936-39 and France 1968.
vreme čitanja: ~ 1 min.

06. 02. 2018. sf * omiljene knjige * anarhizam
Ursula K. Le Guin
The Dispossessed

An interesting thought experiment of an anarchist society that was allowed to get established, to grow and evolve, set against a SF backdrop. Le Guin really puts lots of effort to imagine a realistic, believable society, and to try to predict problems it could face.
vreme čitanja: ~ 8 min.

30. 01. 2018. sf * nedovršen prikaz
Philip K. Dick
Čovek u visokom dvorcu


vreme čitanja: ~ 1 min.

24. 01. 2018. esejistika * međuratni period * nacizam / fašizam
Miloš Crnjanski
Crnjanski o nacionalsocijalizmu

U ovim esejima ja vidim eho zvanične propagande Berlina, oprezni respekt nacionalsocijalističke Nemačke, možda čak i tragove divljenja, a u svakom slučaju odsustvo bilo kakve kritike, osude ili ozbiljne i objektivne analize.
vreme čitanja: ~ 4 min.

18. 01. 2018. sf * utopija / distopija
Yevgeny Zamyatin
Mi

Jedna od prvih uticajnih distopija koja je dala podsticaj Haksliju i Orvelu, ali mislim da su obojica odradili mnogo bolji posao, stvorivši uverljivije svetove i likove i zanimljiviji zaplet.
vreme čitanja: ~ 5 min.

15. 01. 2018. scenario * drama * SFRJ
Abdulah Sidran
Otac na službenom putu

Tužno. Literaturna građa (pripovetka ?) na početku knjižice mi je delovala sirovije i istinskije nego filmski scenario u nastavku, ali oba bolno slikovito prikazuju ljudsku nesreću i siromaštvo kroz oči deteta.
vreme čitanja: ~ 1 min.

29. 12. 2017. sociologija / socijalna pravda
Albert Einstein
Why Socialism?

Einstein's take on inequality and injustice in the world, and how they could be solved.
vreme čitanja: ~ 4 min.

27. 12. 2017. SFRJ * Tito * KPJ
Pero Simić
Tito - fenomen 20. veka

Interesantna knjiga, vredi je pročitati, ali sama za sebe nije dovoljna da bi se saznala ili potpunije razumela istina.
vreme čitanja: ~ 3 min.

12. 12. 2017. ekonomija * sociologija / socijalna pravda
Yanis Varoufakis
Ovaj svet može da bude bolji

Osnove ekonomije iz marksističkog ugla za trinaestogodišnje devojčice
vreme čitanja: ~ 1 min.

12. 12. 2017. ekonomija
Branko Milanović
Globalna nejednakost; novi pristup za doba globalizacije

Ozbiljna, detaljna studija, suviše detaljna i stručna za moj ukus i potrebe, ali ipak pisana i izložena jasnim i razumljivim jezikom, propraćena grafičkim prikazima.
vreme čitanja: ~ 6 min.

10. 12. 2017. strip
John Arcudi
Aliens Omnibus, Vol. 2

Not as good as vol. 1
vreme čitanja: ~ 1 min.

09. 12. 2017. strip
Mark Verheiden
Aliens Omnibus, Vol. 1

If only sequel and prequel movies had taken the path of these comics...
vreme čitanja: ~ 1 min.

30. 11. 2017. strip * serenity
Jim Krueger
Serenity: The Other Half

Pointless little story whose only purpose seems to be giving River a more active involvement in the crew's heists...
vreme čitanja: ~ 1 min.

30. 11. 2017. strip * serenity
Patton Oswalt
Serenity: Float Out


vreme čitanja: ~ 1 min.

30. 11. 2017. strip * serenity
Zack Whedon
Serenity: Downtime


vreme čitanja: ~ 1 min.

28. 11. 2017. strip * serenity
Joss Whedon
Serenity: No Power in the 'Verse


vreme čitanja: ~ 1 min.

27. 11. 2017. strip * serenity
Zack Whedon
Serenity: Leaves on the Wind


vreme čitanja: ~ 1 min.

26. 11. 2017. strip * serenity
Joss Whedon
Serenity: The Shepherd's Tale

Unlike the most of other Serenity comics I read so far, this one has character development, it adds to the whole story and it isn't dumbed down.
vreme čitanja: ~ 1 min.

25. 11. 2017. strip * serenity
Joss Whedon
Serenity: Better Days

Even simpler and more cartoonish then Those Left Behind, it proceeds in exaggerating character traits of the main characters making them shallower. I didn't hate it, it's just not as good as the tv series...
vreme čitanja: ~ 1 min.

24. 11. 2017. strip * serenity
Joss Whedon
Serenity: Those Left Behind

Dumbed down and exaggerated version of the characters and stories from the tv series
vreme čitanja: ~ 1 min.

11. 11. 2017. Tito
Pero Simić
Titov dnevnik

Koga interesuje lik i delo JBT, rezolucija IB, raskid SSSR i SFRJ, pretnja ratom, Goli otok, odnosi i zbližavanje SFRJ i SAD... svakako vredi da uloži nekoliko sati u ovu knjižicu...
vreme čitanja: ~ 1 min.

09. 11. 2017. NOB proza * racija 1942 * Vojvodina
Erih Koš
Novosadski pokolj

Romansirani prikaz Novosadske racije iz pera karijernog pisca sličnih dela (koji nije Novosađanin ili očevidac/svedok Racije).
vreme čitanja: ~ 3 min.

09. 11. 2017. Novi Sad
Vojislav Puškar
Novi Sad: arhivski zapisi

Suvoparno štivo koje bi moglo biti bolje i preglednije organizovano, ali sadrži interesantne podatke.
vreme čitanja: ~ 1 min.

09. 11. 2017. Tito * SFRJ
Fitzroy MacLean
Josip Broz Tito

Knjiga kakva se i mogla očekivati neposredno nakon Titove smrti, najveća vrednost joj je u mnoštvu fotografija.
vreme čitanja: ~ 3 min.

17. 10. 2017. grčki građanski rat * KPJ * Grčka
Dragan Kljakić
Izgubljena pobeda generala Markosa: građanski rat u Grčkoj 1946-1949. i KPJ

Priča o tome kako su jedan narod i njegova borba za slobodu i bolju budućnost postali žrtve trgovine između velikih sila.
vreme čitanja: ~ 12 min.

09. 10. 2017. nacizam / fašizam
Umberto Eco
Eternal Fascism: Fourteen Ways of Looking at a Blackshirt


vreme čitanja: ~ 1 min.

07. 09. 2017. strip
Roland Mann
The Wonderful Wizard of Oz: The Graphic Novel


vreme čitanja: ~ 1 min.

22. 08. 2017. NOB proza * NOB memoar / dnevnik
Vladimir Nazor
S partizanima


vreme čitanja: ~ 6 min.

19. 08. 2017. NOB memoar / dnevnik * peta ofanziva * Đilas
Milovan Đilas
Wartime


vreme čitanja: ~ 8 min.

15. 07. 2017. NOB
Roland Kaltenegger
Weapons and Equipment of the German Mountain Troops in World War II

The book delivers what it promises - plenty of details on equipment and numerous high quality photographs. It is a lot better then German Mountain Troops
vreme čitanja: ~ 1 min.

14. 07. 2017. NOB memoar / dnevnik * peta ofanziva * nedovršen prikaz
Frederick Deakin
The Embattled Mountain


vreme čitanja: ~ 1 min.

14. 07. 2017. SFRJ * KPJ * sociologija / socijalna pravda * Đilas
Milovan Đilas
Nova klasa


vreme čitanja: ~ 2 min.

01. 07. 2017. NOB memoar / dnevnik * SFRJ
Aleksandar Nenadović
Razgovori s Kočom


vreme čitanja: ~ 3 min.

29. 06. 2017. NOB * Đilas
Veselin B. Pavlićević
'Lijeve greške' Milovana Đilasa ili partijski silogizam

Odličan, koncizan, dobro argumentovan i referencama potkrepljen rad.
vreme čitanja: ~ 3 min.

27. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * peta ofanziva * Đilas
Miloš Mido Milikić
Ratnim stazama Milovana Đilasa


vreme čitanja: ~ 6 min.

17. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Boško Škrbović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 3


vreme čitanja: ~ 1 min.

16. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Bogdan-Gledović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 2


vreme čitanja: ~ 2 min.

15. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Bogdan-Gledović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 1


vreme čitanja: ~ 2 min.

02. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * peta ofanziva
Milinko Đurović
Sutjeska - pišu učesnici, zbornik radova 1-5


vreme čitanja: ~ 8 min.

01. 06. 2017. Tito * NOB
Josip Broz Tito
Borba za oslobođenje Jugoslavije 1941-1945 I


vreme čitanja: ~ 3 min.

09. 05. 2017. strip
Juan Díaz Canales
Bleksad 1-3


vreme čitanja: ~ 2 min.

26. 04. 2017. anarhizam * sociologija / socijalna pravda
Rudolf Rocker
Metode anarho-sindikalizma: Anarho-sindikalizam u Porto Realu


vreme čitanja: ~ 4 min.

23. 04. 2017. beletristika
Jon Krakauer
Into The Wild


vreme čitanja: ~ 2 min.

22. 03. 2017. klasik * satira
Jonathan Swift
Gulliver's Travels


vreme čitanja: ~ 1 min.

21. 03. 2017. NOB proza * peta ofanziva
Čedomir Minderović
Oblaci nad Tarom


vreme čitanja: ~ 2 min.

12. 02. 2017. vaspitanje dece
Ken Adams
Probudite genija u Vašem detetu


vreme čitanja: ~ 1 min.

11. 02. 2017. racija 1942 * Vojvodina * Novi Sad
Aleksandar Veljic
Istina o Novosadskoj raciji


vreme čitanja: ~ 3 min.

10. 02. 2017. utopija / distopija
Aldous Huxley
Brave New World


vreme čitanja: ~ 10 min.

07. 02. 2017. utopija / distopija * satira
Littell McDougal
Animal Farm and Related Readings


vreme čitanja: ~ 1 min.

06. 02. 2017. satira
George Orwell
Animal Farm


vreme čitanja: ~ 1 min.

04. 02. 2017. strip * anarhizam * utopija / distopija
Alan Moore
V for Vendetta


vreme čitanja: ~ 5 min.

03. 02. 2017. sf
Ursula K. Le Guin
The Day Before the Revolution


vreme čitanja: ~ 1 min.

03. 02. 2017. NOB proza * racija 1942 * Novi Sad
Aleksandar Tišma
Knjiga o Blamu


vreme čitanja: ~ 2 min.

30. 01. 2017. Fruška gora
Predrag Banjeglav
Sremske sene


vreme čitanja: ~ 4 min.

29. 01. 2017. sf
Dan Simmons
The Fall of Hyperion


vreme čitanja: ~ 1 min.

22. 01. 2017. strip
Chuck Dixon
The Hobbit


vreme čitanja: ~ 1 min.

14. 01. 2017. Njegoš
Nikola Banašević
Gorski vijenac, kritičko izdanje sa komentarom


vreme čitanja: ~ 3 min.

23. 12. 2016. anarhizam * sociologija / socijalna pravda
Laslo Sekelj
O anarhizmu


vreme čitanja: ~ 1 min.

18. 12. 2016. klasik * Njegoš
Petar II Petrović Njegoš
Gorski vijenac


vreme čitanja: ~ 17 min.

15. 12. 2016. revolucija 1848 49
Jacques Godechot
Revolucije 1848


vreme čitanja: ~ 1 min.

13. 12. 2016. klasik * nedovršen prikaz
Albert Camus
Stranac


vreme čitanja: ~ 1 min.

11. 12. 2016. anarhizam * sociologija / socijalna pravda
Grupa autora
Mali anarhistički zbornik


vreme čitanja: ~ 1 min.

29. 11. 2016. utopija / distopija
E.M. Forster
The Machine Stops


vreme čitanja: ~ 1 min.

17. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Grupa autora
Vojvodina 1848


vreme čitanja: ~ 2 min.

11. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Novi Sad
Daka Popović
Novi Sad u 1848-9-oj god. (Vojvođanski gradovi u buni 1848-9)


vreme čitanja: ~ 1 min.

11. 11. 2016. anarhizam * sociologija / socijalna pravda
Mikhail Bakunin
Država i sloboda


vreme čitanja: ~ 9 min.

10. 11. 2016. revolucija 1848 49
István Deák
The Lawful Revolution: Louis Kossuth and the Hungarians 1848-1849


vreme čitanja: ~ 3 min.

21. 10. 2016. revolucija 1848 49
Dimitrije Marinković
Uspomene i doživljaji Dimitrija Marinkovića 1846-1869


vreme čitanja: ~ 1 min.

19. 10. 2016. Srbija * srpski ekspanzionizam
Ilija Garašanin
Načertanije


vreme čitanja: ~ 5 min.

18. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Dušan J. Popović
Srbi u Vojvodini #3 Od Temišvarskog sabora 1790. do Blagoveštanskog sabora 1861.


vreme čitanja: ~ 1 min.

15. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Srbija * srpski ekspanzionizam
Dragoljub M. Pavlović
Srbija i srpski pokret u Južnoj Ugarskoj 1848 i 1849


vreme čitanja: ~ 2 min.

02. 10. 2016. pariska komuna * sociologija / socijalna pravda
Donny Gluckstein
The Paris Commune: A Revolution in Democracy


vreme čitanja: ~ 1 min.

28. 09. 2016. društveni kolaps * utopija / distopija
Dmitry Orlov
The Five Stages of Collapse: Laying the Groundwork for Social, Political, and Economic Revolution


vreme čitanja: ~ 3 min.

22. 09. 2016. drama * SFRJ
Ognjen Lakićević
Antologija savremene jugoslovenske drame 1


vreme čitanja: ~ 2 min.

18. 09. 2016. esejistika
Miroslav Krleža
Deset krvavih godina i drugi politički eseji


vreme čitanja: ~ 1 min.

10. 09. 2016. Crna Gora * Đilas
Milovan Đilas
Besudna Zemlja


vreme čitanja: ~ 8 min.

08. 09. 2016. Boka * Crna Gora * nedovršen prikaz
Grupa autora
12 vjekova bokeljske mornarice


vreme čitanja: ~ 1 min.

18. 08. 2016. Boka * Crna Gora * crnogorske legende
Tomislav Grgurević
djeci slavnih vremena - Legende iz Boke Kotorske


vreme čitanja: ~ 1 min.

10. 07. 2016. Boka * Crna Gora
Vasko Kostić
Bokeljska mornarica


vreme čitanja: ~ 1 min.

04. 07. 2016. Boka * Crna Gora * crnogorske legende
Vasko Kostić
Bokeljske legende


vreme čitanja: ~ 1 min.

30. 06. 2016. Boka
Anto Staničić
Mali pirat


vreme čitanja: ~ 1 min.

29. 06. 2016. Boka * Crna Gora * Luštica * Nikšići
Vasko Kostić
Zapretana prošlost prevlake, prilozi istorijskoj raspravi


vreme čitanja: ~ 2 min.

24. 06. 2016. Boka * Crna Gora
Vuk Stefanović Karadžić
Crna Gora i Boka Kotorska


vreme čitanja: ~ 1 min.

22. 06. 2016. Boka * Crna Gora * crnogorske legende * omiljene knjige
Stjepan Mitrov Ljubiša
Pripovijesti crnogorske i primorske


vreme čitanja: ~ 1 min.

17. 06. 2016. Vojvodina * Srem
Franc Šams
Istorija Srema i Petrovaradina


vreme čitanja: ~ 1 min.

12. 06. 2016. beletristika
Paulo Coelho
Alhemičar


vreme čitanja: ~ 1 min.

11. 06. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Novak Golubski
Uspomene iz narodnog pokreta 1848. i 1849. godine


vreme čitanja: ~ 4 min.

10. 06. 2016. sf
Philip K. Dick
Blade Runner


vreme čitanja: ~ 11 min.

09. 06. 2016. Vojvodina * Šajkaška
Gordana Vuković
Rečnik prezimena Šajkaške


vreme čitanja: ~ 1 min.

08. 06. 2016. vaspitanje dece
Steve Biddulph
Tajna srećne dece


vreme čitanja: ~ 1 min.

27. 05. 2016. sf
Isaac Asimov
Foundation and Empire


vreme čitanja: ~ 1 min.

25. 05. 2016. sf
Isaac Asimov
Foundation


vreme čitanja: ~ 7 min.

25. 05. 2016. IT
Martin Fowler
Continuous Integration


vreme čitanja: ~ 1 min.

22. 05. 2016. sf
Stanisław Lem
Solaris


vreme čitanja: ~ 6 min.

18. 05. 2016. Albanija * Srbija * srpski ekspanzionizam
Dimitrije Tucović
Srbija i Arbanija - jedan prilog kritici zavojevačke politike Srpske buržoazije


vreme čitanja: ~ 5 min.

15. 05. 2016. sociologija / socijalna pravda
Noam Chomsky
Government in the Future


vreme čitanja: ~ 2 min.

14. 05. 2016. sociologija / socijalna pravda * anarhizam
Noam Chomsky
On Anarchism


vreme čitanja: ~ 3 min.

13. 05. 2016. IT
Russ Olsen
Design Patterns in Ruby


vreme čitanja: ~ 1 min.

09. 05. 2016. vaspitanje dece
Bunmi Laditan
Toddlers Are A**holes: It's Not Your Fault


vreme čitanja: ~ 1 min.

02. 05. 2016. Rusija * Ukrajina * oktobarska revolucija
Mikhail Bulgakov
Bela Garda


vreme čitanja: ~ 4 min.

21. 04. 2016. epska fantastika
George R.R. Martin
A Dance with Dragons


vreme čitanja: ~ 1 min.

17. 04. 2016. beletristika
Prosper Mérimée
Tamango


vreme čitanja: ~ 1 min.

30. 03. 2016. anarhizam * sociologija / socijalna pravda
Marcos Mayer
Anarchism for Beginners


vreme čitanja: ~ 1 min.

28. 03. 2016. epska fantastika
George R.R. Martin
A Feast for Crows


vreme čitanja: ~ 1 min.

25. 03. 2016. sociologija / socijalna pravda
Marx, Engels
Komunistički manifest


vreme čitanja: ~ 2 min.

17. 03. 2016. strip
Dan Johnson
The Jungle Book: The Graphic Novel


vreme čitanja: ~ 1 min.

15. 03. 2016. klasik * Afrika
Joseph Conrad
Heart of Darkness & Other Stories


vreme čitanja: ~ 4 min.

08. 03. 2016. klasik
Harper Lee
To Kill a Mockingbird


vreme čitanja: ~ 3 min.

03. 03. 2016. klasik
F. Scott Fitzgerald
The Great Gatsby


vreme čitanja: ~ 2 min.

02. 03. 2016. društveni kolaps * utopija / distopija * omiljene knjige * nedovršen prikaz
Ronald Wright
A Short History of Progress


vreme čitanja: ~ 1 min.

20. 02. 2016. omiljene knjige * nedovršen prikaz * pretkolonijalna istorija amerike * latinska Amerika
Ronald Wright
Stolen Continents: 500 Years of Conquest and Resistance in the Americas


vreme čitanja: ~ 1 min.

25. 12. 2015. sf
George R.R. Martin
Nightflyers


vreme čitanja: ~ 1 min.

23. 12. 2015. sf
George R.R. Martin
Tuf Voyaging


vreme čitanja: ~ 1 min.

18. 12. 2015. sf
George R.R. Martin
In the House of the Worm


vreme čitanja: ~ 1 min.

16. 12. 2015. epska fantastika
George R.R. Martin
A Storm of Swords


vreme čitanja: ~ 1 min.

28. 11. 2015. epska fantastika
George R.R. Martin
A Clash of Kings


vreme čitanja: ~ 1 min.

31. 10. 2015. drama * klasik
Sofokle
Antigona


vreme čitanja: ~ 1 min.

26. 10. 2015. drama
Miroslav Krleža
Gospoda Glembajevi


vreme čitanja: ~ 1 min.

25. 10. 2015. klasik * španski građanski rat
Ernest Hemingway
For Whom the Bell Tolls


vreme čitanja: ~ 3 min.

09. 10. 2015. epska fantastika
George R.R. Martin
A Clash of Kings


vreme čitanja: ~ 2 min.

25. 09. 2015. klasik * prvi svetski rat * italija
Ernest Hemingway
A Farewell to Arms


vreme čitanja: ~ 2 min.

28. 08. 2015. anarhizam * španski građanski rat
George Orwell
Homage to Catalonia


vreme čitanja: ~ 2 min.

28. 06. 2015. klasik
Mikhail Bulgakov
Majstor i Margarita


vreme čitanja: ~ 1 min.

28. 02. 2015. vaspitanje dece
Heidi Murkoff
What to Expect - the First Year


vreme čitanja: ~ 1 min.

28. 09. 2014. IT
Matt Wynne
The Cucumber Book


vreme čitanja: ~ 1 min.

28. 01. 2014. beletristika
Vladimir Arsenyev
Dersu Uzala


vreme čitanja: ~ 1 min.

28. 11. 2002. IT
Michael Heinrich
Thinking in Java


vreme čitanja: ~ 1 min.