stalno u pokretu
01. 06. 2017. Josip Broz Tito * Tito * NOB
Josip Broz Tito

Borba za oslobođenje Jugoslavije 1941-1945 I

goodreads

Interesantno je pročitati ove dokumente koji su pisani/objavljeni/izgovoreni tokom rata, a prikupljeni i objavljeni u ovoj knjizi neposredno nakon rata (1947. godine). U to vreme stvaranje mitske, polu-božanske ličnosti od Tita je već u punom jeku kao i peglanje, ulepšavanje i prenaglašavanje njegovog udela i uloge u NOB u odnosu na druge (koji se praktično ni ne pominju). Svrha knjige bila je dalje hranjenje i propagiranje takvog odnosa prema velikom vođi. Primerak koji imam pred sobom koristio je deda moje supruge kao udžbenik u oficirskoj školi neposredno posle rata (zabavno je videti koje je delove ispodvlačio :-) ).

Što se tiče istinosti i objektivnosti tekstova, tako nešto nije ni realno očekivati pošto su oni nastali dok je borba još bila u punom jeku i namenjeni su bili borcima za podizanje morala. Ali, iz nekih od tekstova mi deluje da nisu autentični, tj. da nisu doslovno preneti u obliku u kom su nastali, već su pre objavljivanja dorađeni/prerađeni (mada moguće je da grešim).

Jezik je na nekim mestima vrlo slikovit a jezičke konstrukcije zabavne. U XXI veku sličan format (ali znatno vulgarniji) koriste samo čelnici i predstavnici Radikalne, Napredne i sličnih stranaka u Srbiji.

Dvadeset i devetog avgusta, nakon dugih i teških porođajnih bolova, general fon Dankelman, vrhovni zapovjednik njemačkih razbojničkih bandi u Srbiji, rodio je jedno malo šugavo nedonošče, kome je - po Hitlerovoj želji - dao ime: vlada. Kada je ovo nedonošče ugledalo svijet božji, potresla se zemlja. Ne, bez šale, 29. avgusta, u 6 sati i 41 minutu, potresla se zemlja, i kada su preplašeni Beograđani izletjeli napolje, vidjeli su da je narodna poslovica: "Tresla se gora, rodio se miš" - potvrđena stvarnom činjenicom. Priča se da je najnovije čedo ludoga Hitlera u dlaku slično Kvinslingu, Hitlerovom prvorođenčetu u Norveškoj. Majka fon Denkelman ostala je u životu, ali biće nesrećna zbog toga što će morati da stalno hrani svoje čedo vještački, da bi ostalo u životu.

Uvodni pasus teksta “Još jedna izdajnička marionetska vlada” koji je štampan u četvrtom broju “Biltena” Glavnog štaba NOPOJ, od 4. septembra 1941. U njemu se aludira na formiranje Nedićeve vlade u okupiranoj Srbiji, koje se poklopilo sa zemljotresom dan kasnije.