stalno u pokretu

< KnjigeJosip Broz Tito

Borba za oslobođenje Jugoslavije 1941-1945 I


Interesantno je pročitati ove dokumente koji su pisani/objavljeni/izgovoreni tokom rata, a prikupljeni i objavljeni u ovoj knjizi neposredno nakon rata (1947. godine). U to vreme stvaranje mitske, polu-božanske ličnosti od Tita je već u punom jeku kao i peglanje, ulepšavanje i prenaglašavanje njegovog udela i uloge u NOB u odnosu na druge (koji se praktično ni ne pominju). Svrha knjige bila je dalje hranjenje i propagiranje takvog odnosa prema velikom vođi. Primerak koji imam pred sobom koristio je deda moje supruge kao udžbenik u oficirskoj školi neposredno posle rata (zabavno je videti koje je delove ispodvlačio :-) ).

Što se tiče istinosti i objektivnosti tekstova, tako nešto nije ni realno očekivati pošto su oni nastali dok je borba još bila u punom jeku i namenjeni su bili borcima za podizanje morala. Ali, iz nekih od tekstova mi deluje da nisu autentični, tj. da nisu doslovno preneti u obliku u kom su nastali, već su pre objavljivanja dorađeni/prerađeni (mada moguće je da grešim).

Jezik je na nekim mestima vrlo slikovit a jezičke konstrukcije zabavne. U XXI veku sličan format (ali znatno vulgarniji) koriste samo čelnici i predstavnici Radikalne, Napredne i sličnih stranaka u Srbiji.

Dvadeset i devetog avgusta, nakon dugih i teških porođajnih bolova, general fon Dankelman, vrhovni zapovjednik njemačkih razbojničkih bandi u Srbiji, rodio je jedno malo šugavo nedonošče, kome je - po Hitlerovoj želji - dao ime: vlada. Kada je ovo nedonošče ugledalo svijet božji, potresla se zemlja. Ne, bez šale, 29. avgusta, u 6 sati i 41 minutu, potresla se zemlja, i kada su preplašeni Beograđani izletjeli napolje, vidjeli su da je narodna poslovica: "Tresla se gora, rodio se miš" - potvrđena stvarnom činjenicom. Priča se da je najnovije čedo ludoga Hitlera u dlaku slično Kvinslingu, Hitlerovom prvorođenčetu u Norveškoj. Majka fon Denkelman ostala je u životu, ali biće nesrećna zbog toga što će morati da stalno hrani svoje čedo vještački, da bi ostalo u životu.

Uvodni pasus teksta “Još jedna izdajnička marionetska vlada” koji je štampan u četvrtom broju “Biltena” Glavnog štaba NOPOJ, od 4. septembra 1941. U njemu se aludira na formiranje Nedićeve vlade u okupiranoj Srbiji, koje se poklopilo sa zemljotresom dan kasnije.


Slične knjige


15. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Bogdan-Gledović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 1


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

16. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Bogdan-Gledović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 2


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

17. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Boško Škrbović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 3


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

29. 06. 2017. NOB * Đilas
Veselin B. Pavlićević
'Lijeve greške' Milovana Đilasa ili partijski silogizam

Odličan, koncizan, dobro argumentovan i referencama potkrepljen rad.
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

14. 07. 2017. NOB
Bruce Quarrie
German Mountain Troops (World War 2 Photo Album, 15)


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

15. 07. 2017. NOB
Roland Kaltenegger
Weapons and Equipment of the German Mountain Troops in World War II

The book delivers what it promises - plenty of details on equipment and numerous high quality photographs. It is a lot better then German Mountain Troops
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

09. 11. 2017. Tito * SFRJ
Fitzroy MacLean
Josip Broz Tito

Knjiga kakva se i mogla očekivati neposredno nakon Titove smrti, najveća vrednost joj je u mnoštvu fotografija.
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

11. 11. 2017. Tito
Pero Simić
Titov dnevnik

Koga interesuje lik i delo JBT, rezolucija IB, raskid SSSR i SFRJ, pretnja ratom, Goli otok, odnosi i zbližavanje SFRJ i SAD... svakako vredi da uloži nekoliko sati u ovu knjižicu...
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

27. 12. 2017. SFRJ * Tito * KPJ
Pero Simić
Tito - fenomen 20. veka

Interesantna knjiga, vredi je pročitati, ali sama za sebe nije dovoljna da bi se saznala ili potpunije razumela istina.
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

20. 11. 2018. NOB * Fruska gora * Vojvodina * Srem
Borislav Stojšić
Fruskogorski narodnooslobodilački partizanski odred

Nezgodno za čitanje, često se prebacuje sa hronološkog na tematski prikaz, izbegava da se bavi Podunavskim odredom (jer je tema Fruškogorski) iako teritorije na kojima dejstvuju se graniče i imaju i drugih dodira. Često nabraja imena u tekstu (umesto u fusnotama ili prilogu), citira obimne segmente iz izvora direktno u tekstu (što bi opet bilo bolje da je u prilogu), itd. Ali ipak, jedina (pa samim tim i najbolja) knjiga o fruškogorskim partizanima na koju sam do sada naišao...
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.