stalno u pokretu

< KnjigeEdward Hallett Carr

Ruska revolucija od Lenjina do Staljina 1917-1929


Dobar uvod u prvih desetak godina sovjetske istorije, na laičkom nivou, iz perspektive uglednog britanskog profesora istorije s kraja sedamdesetih godina.

Knjiga pruža upravo ono što i reklamira: dobar uvod u prvih desetak godina sovjetske istorije, na laičkom nivou, iz perspektive uglednog britanskog profesora istorije s kraja sedamdesetih godina.

Edward Carr je posvetio više od četvrt veka proučavanju sovjetske istorije i na tu temu je objavio deset opsežnih tomova. Ova knjiga zamišljena je (i u samom predgovoru najavljena od strane autora) kao lagan uvod, neopterećen fusnotama, referencama, citatima i raznim detaljima i uglavnom predstavlja pogled “od gore” na burne događaje u Rusiji od Oktobarske revolucije do Staljinovog preuzimanja apsolutne moći.

Meni je ova knjiga bila uvod u pomenutu temu, i zadovoljan sam onim što mi je pružila, mada sam svestan ograničenja:

  • pomenuto odsustvo referenci, sažimanje i interpretiranje
  • deluje mi da se autor trudi da bude objektivan, ali uprkos tome njegova perspektiva na sve te događaje je iz ugla pripadnika britanske više srednje klase, dakle bez političkih i ideoloških simpatija (što samo po sebi ne mora biti ni dobro ni loše)
  • štivo je staro 40-50 godina; u međuvremenu su se mnoge arhive otvorile i sigurno su i drugi izvori postali dostupni

Slične knjige


02. 05. 2016. Rusija * Ukrajina * oktobarska revolucija
Mikhail Bulgakov
Bela Garda


[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.