stalno u pokretu

< KnjigeMiroslav Krleža

Deset krvavih godina i drugi politički eseji


Rat kao takav nadasve je zagonetan događaj svoje vrste. U ratu sva ljudska svojstva dobivaju neko posebno osvjetljenje, kada se mnoge stvari, što ih u mirnom civilnom životu, gledamo svakodnevno maskirane i šminkane (kako-tako podnošljive) najednom prikažu u svoj očajnoj bijedi, kao stare bludnice na stolu za seciranje. U ratovima javlja se u prvom planu ljudska glupost. Ljudska glupost je sama po sebi elementarna, ogromna, svakodnevna pojava, a čini se da rat djeluje na ljudsku glupost kao grmljavina na gljive: ona niče na svim stranama sablasno. Glupost ratna, što je susrećemo svaki dan na ulici, u društvu, po kavanama, po novinama, tako je sablasna, da pod korakom njenog mamutskog stopala zdrava pamet ostaje zgnječena kao mozak s jajetom na tanjiru. A kod nas ta ratna glupost, naravno glupa i kretenska sama po sebi, poprimila je neke regionalne, naročito blesave forme po domaćim nastranostima.

Slične knjige


26. 10. 2015. drama
Miroslav Krleža
Gospoda Glembajevi


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

24. 01. 2018. esejistika * međuratni period * nacizam / fašizam
Miloš Crnjanski
Crnjanski o nacionalsocijalizmu

U ovim esejima ja vidim eho zvanične propagande Berlina, oprezni respekt nacionalsocijalističke Nemačke, možda čak i tragove divljenja, a u svakom slučaju odsustvo bilo kakve kritike, osude ili ozbiljne i objektivne analize.
[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

16. 06. 2018. esejistika * sociologija / socijalna pravda
George Orwell
Shooting an Elephant

Petnaestak interesantnih i pronicljivih eseja u kojima Orvel opisuje svoja iskustva i zapažanja u najrazličitijim okolnostima u kojima se nalazio (kolonijalni administrator u Burmi, prodavac u knjižari, bolesnik u siromašnoj bolnici u Francuskoj...)
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.