stalno u pokretu

< KnjigeSonja Bajandićeva Jovanović

Egzotična Vojvodina


Umesto opskurnih podataka iz istorijskih fusnota, lokalnih angdota i legendi, 'Egzotična Vojvodina' je rezultat površnog i lenjog istraživanja koje je verovatno bilo svedeno na Internet i par opštih enciklopedija.

Imenik naselja Vojvodine, gde se na jednom mestu mogu naći kratki podaci o istoriji naselja, bitnim ljudima, građevinama i događajima koji su se tu odvijali. Autorka nastoji da održi neobavezan i neformalan ton tekstova, pa često tekstovi deluju neozbiljni - praznine koje su joj ostale prilikom potrage za građom popunjava proizvoljnim zaključcima koji otkrivaju da joj istorija baš nije poznata.

Na primer pišući o naseljavanju Đurđeva, navodi kako su se temerinski ratari naljutili na svog grofa, i eto tako jednog dana rešili da se sele, a našli su zgodno mesto u blizini i tu podigli Đurđevo. Onda su to čuli seljaci u Čelarevu, pa se doselili i oni. Pri tom autorka ne pominje da je Temerin bio izvan Šajkaškog bataljona a novonaseljeno Đurševo unutar njegovih granica, da seljaci na posedima 1800. godine nipošto nisu mogli svojevoljno da se sele kuda žele, da je postojala namera povećanja gustine naseljenosti Bataljona i da su kolonizaciju sprovodile u saradnji vojne i civilne vlasti.

To je samo jedan primer, koji je tipičan za mnoge tekstove. Takođe, svesno ili nesvesno autorka izbegava sva mesta za koja joj se čini da bi mogla da budu osetljiva. Na primer u tekstu o naseljavanju Budisave ne pominje da je selo naseljeno Mađarima kako bi se izmenio nacionalni sastav Šajkaške, ili u tekstu o Čurugu ni jednim slovcetom ne pominje Raciju i njene strašne posledice, kao ni spomenik na obali Tise. Isti je slučaj i za Žabalj i Crnu ćupriju.

Autorka ne navodi svoje izvore, a posebno bi mi bilo interesantno da vidim odakle je preuzela neke od legendi koje navodi. Mnoge od tih legendi su vrlo trivijalne i nemaštovite, i ne bih se iznenadio da ih je autorka sama, bez previše truda, izmislila radi popune tekstova. Na primer, navodi da je po legendi Budisava dobila to ime po uključenju u Kraljevinu SHS, po nekom geometru Savi koji je u blizni radio premeravanje, pa su meštani govorili “Budi kao Sava” ili “ne budi Sava”, i da je tako ostalo ime sela. Nakon dva minuta guglanja dolazi se do podatka da je toponim Budisava, u blizini kog je krajem XIX veka podignuto selo (pod drugim nazivima) znatno stariji. Što ne iznenađuje, pošto je velika većina naziva šajkaški sela iz predturskog perioda.

U knjizi sa naslovom “Egzotična Vojvodina” očekivao bih da nađem opskurne podatke iz istorijskih fusnota, deliće istorije i kulture, nedovoljno važne da uđu u veliku i opštu istoriju ali itekako važne za istoriju i identitet pojedinih naselja. Kazivanja seoskih staraca koja nisu i niti će ući u velike i ozbiljne istorije. Na primer, voleo bih da su u knjizi navedene i opisane pojedine građevine u selima, bilo zbog njihove funkcije (mlin, kovačka radnja, itd) ili kuće starih familija koje su utkane u život tog sela. Da se pomene kamen na kojem stojao Svetozar Miletić, mesto sa kog se obratio Đorđe Stratimirović, kafanu u kojoj je pio Đura Jakšić…

Autorka nema intimno znanje o većini sela o kojima je pisala i građu je sakupljala iz opštih izvora i stoga mala vojvođanska sela nisu dobila veću pažnju od tih nekoliko crtica koje je preuzimala iz enciklopedija i monografija.

Knjiga je zgodna jer se na jednom mestu mogu naći kratki uvodni tekstovi o svim naseljima u Vojvodini, ali ništa više od toga.


Slične knjige


09. 06. 2016. Vojvodina * Šajkaška
Gordana Vuković
Rečnik prezimena Šajkaške


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

11. 06. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Novak Golubski
Uspomene iz narodnog pokreta 1848. i 1849. godine


[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

17. 06. 2016. Vojvodina * Srem
Franc Šams
Istorija Srema i Petrovaradina


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

15. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Srbija * srpski ekspanzionizam
Dragoljub M. Pavlović
Srbija i srpski pokret u Južnoj Ugarskoj 1848 i 1849


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

18. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Dušan J. Popović
Srbi u Vojvodini #3 Od Temišvarskog sabora 1790. do Blagoveštanskog sabora 1861.


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

11. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Novi Sad
Daka Popović
Novi Sad u 1848-9-oj god. (Vojvođanski gradovi u buni 1848-9)


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

17. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Grupa autora
Vojvodina 1848


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

11. 02. 2017. racija 1942 * Vojvodina * Novi Sad
Aleksandar Veljic
Istina o Novosadskoj raciji


[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

09. 11. 2017. NOB proza * racija 1942 * Vojvodina
Erih Koš
Novosadski pokolj

Romansirani prikaz Novosadske racije iz pera karijernog pisca sličnih dela (koji nije Novosađanin ili očevidac/svedok Racije).
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

14. 03. 2018. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Dragan Kolak
Čitulja Titelskog brega 1848-1849

Autor je pretresao sve arhive i matične knjige mesta Šajkaške za period revolucije 1848-49 i fizički prošao groblja iz tog perioda popisujući imena. Rezultat tog rada je iscrpan spisak žrtava tog rata, vojnih i civilnih. U uvodnom delu se nalazi kratak pregled istorijskih događaja za Šajkašku i po pojedinim mestima i pojašnjenja metodologije.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

16. 03. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija I

Odlična knjiga za svakoga koga interesuje istorija Šajkaške.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

04. 04. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija II

Detaljno, opširno, često i suvoparno štivo. Poslednji odeljak 'Šajkaška u oslobodilačkom ratu' Đorđa Vasića kao da je pisan 1949. a ne 25. godina kasnije, odiše tom terminologijom, partijskim zanosom i odsustvom distance i objektivnosti.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

08. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Salaš u Malom Ritu

Nekako prazan, plitak, likovi jednodimenzioni i površni a pripovedanje iz perspektive dečaka mi deluje neuspelo. Ali dovoljno je kratko i lako za čitanje, jer vredi nastaviti sa drugim i trećim delom koji su pisani drugačijim stilom.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

10. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Jesen u mrtvaji

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

12. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Moriški snegovi

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

20. 11. 2018. NOB * Fruska gora * Vojvodina * Srem
Borislav Stojšić
Fruskogorski narodnooslobodilački partizanski odred

Nezgodno za čitanje, često se prebacuje sa hronološkog na tematski prikaz, izbegava da se bavi Podunavskim odredom (jer je tema Fruškogorski) iako teritorije na kojima dejstvuju se graniče i imaju i drugih dodira. Često nabraja imena u tekstu (umesto u fusnotama ili prilogu), citira obimne segmente iz izvora direktno u tekstu (što bi opet bilo bolje da je u prilogu), itd. Ali ipak, jedina (pa samim tim i najbolja) knjiga o fruškogorskim partizanima na koju sam do sada naišao...
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.