stalno u pokretu
20. 11. 2018. NOB * Fruska gora * Vojvodina * Srem * Borislav Stojšić
Borislav Stojšić

Fruskogorski narodnooslobodilački partizanski odred

Nezgodno za čitanje, često se prebacuje sa hronološkog na tematski prikaz, izbegava da se bavi Podunavskim odredom (jer je tema Fruškogorski) iako teritorije na kojima dejstvuju se graniče i imaju i drugih dodira. Često nabraja imena u tekstu (umesto u fusnotama ili prilogu), citira obimne segmente iz izvora direktno u tekstu (što bi opet bilo bolje da je u prilogu), itd. Ali ipak, jedina (pa samim tim i najbolja) knjiga o fruškogorskim partizanima na koju sam do sada naišao...

goodreads

Fruškogorski odred je postojao od leta 1941. do jeseni 1942. kada je reorganizovan i prekomponovan u druge jedinice. U toku svog postojanja dejstvovao je najviše na središnjem delu Fruške gore (grubo od Vizića do Zmajevca) i odatle se spuštao do duboko u Srem. Istočno od njega je bio Podunavski odred (na istočnom delu FG) a južno Posavski.

Ova knjiga se bavi isključivo Fruškogorskim odredom, dok se ostala dva samo uzgred pominju. U njoj se nalazi niz interesantnih informacija, ali je nezgodna za čitanje. Pretrpana je suvoparnim nabrajanjem imena, citatima izveštaja, naredbi, itd (čije bi verovatno bolje mesto bilo u nekom dodatku na kraju knjige) i nisam uspeo da prepoznam metod po kom se građa izlaže (to nije hronološki, niti geografski, ni tematski već neka čudna kombinacija i mešavina sva tri).

Pobrojane su brojne akcije odreda ali u detalje malo koje od njih se ulazi. Retko se pominje odjek i epilog tih akcija (a i onda samo uzgred) u selima u kojima ili u čijoj okolini su izvođene.

Ok za uvod u temu ali nedovoljno za sveobuhvatnije razumevanje.