stalno u pokretu
06. 04. 2018. vaspitanje dece * Ian Grant
Ian Grant

Kako vaspitati sjajne dečake

Vrlo personalizovano (lično), anegdotsko iskustvo koje autor crpi iz svoje brojne porodice (četiri sina i njihova deca) koje bez naročite distance, upakovano u sopstveni sistem vrednosti, pokušava da uopšti i učini korisnim drugima.

goodreads

Svideo mi se neki opšti ton i prepoznao sam svog sina i sebe u mnogim opisanim situacijama, reakcijama ili karakternim osobinama. Knjiga diže ruke od militantne političke korektnosti i prihvata da dečaci i devojčice nisu jednaki, fiziološki, psihološki, fizički, razvojno… od trenutka kada su začeti pa do smrti. Isto tako očevi nisu muške mame. Treba da razumemo i prihvatimo to što jesmo i da pustimo dečake da budu dečaci, oblikujući ih ali nipošto slamajući.

Knjiga nije dosadna niti moralizatorska, dobro je organizovana, prelom je pregledan i moguće je izvući poentu preletanjem kroz tekst u prvom ili drugom čitanju.

Koliko je korisna ili primenjiva, to ne bih znao da kažem. Prvo, nisam joj ni pristupio sa nekim problemom koji treba da mi reši a drugo, mislim da se kombinacije dečaka, očeva, porodica i okolnosti toliko međusobno razlikuju da teško da bilo koja knjiga može da da neko univerzalno uputstvo.