stalno u pokretu

< KnjigeAleksandar Tišma

Knjiga o Blamu


Tužno, mučno…

Kriv što je živ, što je pretekao, izbegao logore, streljanja, raciju. Tu krivicu plaća stalnim preživljavanjem rata i okupacije, kažnjava sebe i mazohistički se odriče svake mogućnosti sreće. Nema snega ni sam u sebi da se suoči i obračuna sa avetima prošlosti. I čeka. Čeka neki sledeći rat kojem neće izmaći i koji će odneti i njega.


Novosadska racija je za mene bila statistika - cifre, datumi, tela streljanih na ulicama, rupa u zaleđenom Dunavu na Štrandu. Znao sam o Raciji na sličan način kao što sam znao o nekim drugim strahotama, u dalekim zemljama, dalekim vremenima. Sada su mi te cifre i podaci dobili lice. Vidim (kao da se dešava predamnom, bez potrebe za prevelikom maštom) žandarme kako u zoru idu zaleđenim ulicama, pretresaju kuće i isteruju uplašene ljude, i to sve 50, 100, 500 metara od kuće u kojoj sam odrastao i u kojoj sad pišem ove redove (artiljerijska kasarna iz koje kreću je 3-4 kuće od mene, “trg” Vojvode Šupljikca je prva sledeća ulica).


Neobično je bilo čitati roman koji se odigrava u Novom Sadu. Tišma me je prilično dezorijentisao - nazivi ulica često nisu oni na koje sam navikao, orijentiri su mi nepoznati (na primer kafana Borac, bioskop Avala, Interkontinental, itd). Uspeo sam da nađem plan grada iz 30-ih godina, i na njemu se zaista nalaze mnoge važnije ulice koje Tišma pominje (većinom se i danas tako zovu - Karađorđeva, Dositejeva, Jevrejska…), ali mnogih manjih ulica nema na mapi. Ok, razumem, umetnička sloboda, možda potreba za diskrecijom ili blagim otklonom od stvarnosti. Međutim, Tišma govori o strašnim stvarima koje su se desile tonom očevidca, a malo mi stvara nelagodnost to što ne znam gde je tu granica između činjenice i umetničke slobode. Možda je u pitanju pijetet prema žrtvama, izbegavanje da se direktno “čeprka” i da se romansira nečija nesreća.


Slične knjige


11. 02. 2017. racija 1942 * Vojvodina * Novi Sad
Aleksandar Veljic
Istina o Novosadskoj raciji


[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

09. 11. 2017. NOB proza * racija 1942 * Vojvodina
Erih Koš
Novosadski pokolj

Romansirani prikaz Novosadske racije iz pera karijernog pisca sličnih dela (koji nije Novosađanin ili očevidac/svedok Racije).
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

11. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Novi Sad
Daka Popović
Novi Sad u 1848-9-oj god. (Vojvođanski gradovi u buni 1848-9)


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

21. 03. 2017. NOB proza * peta ofanziva
Čedomir Minderović
Oblaci nad Tarom


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

22. 08. 2017. NOB proza * NOB memoar / dnevnik
Vladimir Nazor
S partizanima


[ vreme čitanja: ~ 6 min. ]

09. 11. 2017. Novi Sad
Vojislav Puškar
Novi Sad: arhivski zapisi

Suvoparno štivo koje bi moglo biti bolje i preglednije organizovano, ali sadrži interesantne podatke.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

08. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Salaš u Malom Ritu

Nekako prazan, plitak, likovi jednodimenzioni i površni a pripovedanje iz perspektive dečaka mi deluje neuspelo. Ali dovoljno je kratko i lako za čitanje, jer vredi nastaviti sa drugim i trećim delom koji su pisani drugačijim stilom.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

10. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Jesen u mrtvaji

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

12. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Moriški snegovi

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.