stalno u pokretu
25. 03. 2016. Karl Marx * Friedrich Engels * sociologija / socijalna pravda
Marx, Engels

Komunistički manifest

goodreads

Zanimljivo. Ne znam da li bi bilo fer da kritikujem nešto što je napisano pre više od 150 godina, pogotovo s obzirom šta se sve izdešavalo između, ali svakako mi deluje uopšteno i neprecizno, ne odgovara na pitanja kako sprovesti taj plan i kako izbeći sve ono što se kasnije desilo kada su komunisti zaista došli na vlast.

Jezik manifesta je zanimljiv, podseća na jezik zvaničnih saopštenja u SFRJ / SSSR nekada ili Kine / Severne Koreje danas. Evo primer jedne rečenice iz pasusa koji govori o uticaju literature nemačkog “istinskog socijalizma” na “malograđanštinu”:

Ta odežda, satkana od spekulativne paučine, sva izvezena cvetićima krasnorečivosti, natopljena otužnim suzama sentimentalne ljubavi, ta nakinđurena odežda u koju su nemački socijalisti obukli ono nekoliko svojih mršavih večnih istina samo je uvećala prođu njihove robe kod te publike.

Što se tiče konktetnog izdanja koje sam čitao - Gramatik 2015, amatersko je i lošeg kvaliteta. Tekst je pun slovnih grešaka i spojenih reči. Izgleda da su skenirali latinični tekst, uradili optičko prepoznavanje karaktera i prebacili u ćirilicu. Ne preporučujem to izdanje.