stalno u pokretu

< KnjigeArsen Diklić

Moriški snegovi


Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.

Pisano sličnim tonom kao Jesen u Mrtvaji. Uživao sam čitajući. Posebno mi se dopadaju dijalozi, dobro razrađeni likovi, Milanov i Rašin odnos i Milanovi “unutrašnji razgovori” sa ljudima koji su ostavili dubok utisak na njega, a koji mu se premotavaju u glavi i pomažu mu da sredi misli kada je umoran ili iscrpljen.

Pokušao sam da odgonetnem gde so to odvija radnja. Iz nekog razloga Diklić je vrlo tajanstven po pitanju lokacije. Glavna mesta u romanu su:

  1. Mali Rit
  2. Jakobsfeld
  3. Moldovin
  4. “grad” u kom živi Raša

Serija je snimana u selima u blizini Pančeva (Omoljica je poslužila kao Mali Rit a Jabuka kao Jakobsfeld), ali verujem da je radnja romana smeštena znatno bliže rumunskoj granici.

  1. Mali Rit: čini mi se da je u prvom romanu “mali rit” upravo to, isušeni rit pored sela u kom se nalaze plodne njive i salaš (skladište) žita koje je Milan zapalio. U seriji i drugom i trećem delu trilogije, “Mali Rit” postaje ime sela. O tom selu znamo samo da je mešovito srpsko-rumunsko i da se nalazi nedaleko od spoja dve reke, velike i male. Takođe, Milanov komšija Iva Plavi, jednom kada se zapio, odlutao je preko rumunske granice. Velika reka u čijoj se blizini nalazi Mali Rit je verovatno Tamiš, a malo pravi problem podatak o blizini rumunske granice. Rumunsko-srpska sela koja se nalaze na spoju Tamiša i još neke pritoke (uglavnom kanala) su daleko od granice a ona uz granicu (Jaša Tomić, Šurjan, Boka) nisu imala navedeni etnički sastav. Veliki Gaj je srpsko-rumunsko selo u blizini granice koje se nalazi na kanalu, ali sumnjam da je taj kanal dovoljno velik da je njime išla skela.

  2. Jakobsfeld: čisto nemačko selo, sa tri strane okruženo mrtvajom, u blizini se nalaze “Torkovi” (kada Milana poveze Nemica sa zapregom koja nosi cigle na putu za Jakobsfeld, savetuje mu da produži za “Torkove” i da tamo potraži posao). Nekadašnji Veliki i Mali Torak su danas spojeni u selo Torak, a dobar kandidat za Jakobsfeld je Banatski Despotovac (Ernsthausen). Kada Milan konačno napusti Jakobsfeld, zaobilazi jedno selo (Botoš?) i izlazi na “bent” (na Tamišu?) gde dalje traži vezu.

  3. Moldovin: selo u kom živi Milanova tetka; u selu ima Nemaca, a atar sela se graniči sa atarom Srpskog Brezovca. U blizini je Pardanj. Selo mora biti Milanu relativno usput kada ide od “grada” prema Jakobsfeldu. Dobar kandidat za Moldovin je Jaša Tomić (Modoš). Pardanj je današnja Međa, a Srpski i Mađarski Brezovac bi mogli biti Srpski i Mađarski Itebej.

  4. “grad” u kom živi Raša: pominje se da se Raša sa roditeljima “spustio” Tisom i Dunavom do Slankamena, pa grad mora biti blizu Tise, i Milanu mora biti relativno usput da na putu od grada svrati u Moldovin. Takođe, Raša je na partizanski odred naleteo verovatno negde nedaleko od grada, i onda su on i Milan stigli za jedan dan do Jakobsfelda na putu za Moldovin (do kog ima još jedan dug dan). Jedini grad koji se uklapa je Zrenjanin.


Sam Diklić je rat proveo u Vojvodini a 1945. je bio član sreskog komiteta KPJ u Jaši Tomiću, pa mu je taj kraj dobro poznat.


Sa svim ovim bi najbolje bilo ponovo pažljivo iščitati celu trilogiju i videti koliko se uklapa, ali to ću ostaviti za neki naredni put…


Slične knjige


08. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Salaš u Malom Ritu

Nekako prazan, plitak, likovi jednodimenzioni i površni a pripovedanje iz perspektive dečaka mi deluje neuspelo. Ali dovoljno je kratko i lako za čitanje, jer vredi nastaviti sa drugim i trećim delom koji su pisani drugačijim stilom.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

10. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Jesen u mrtvaji

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

09. 11. 2017. NOB proza * racija 1942 * Vojvodina
Erih Koš
Novosadski pokolj

Romansirani prikaz Novosadske racije iz pera karijernog pisca sličnih dela (koji nije Novosađanin ili očevidac/svedok Racije).
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

09. 06. 2016. Vojvodina * Šajkaška
Gordana Vuković
Rečnik prezimena Šajkaške


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

11. 06. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Novak Golubski
Uspomene iz narodnog pokreta 1848. i 1849. godine


[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

17. 06. 2016. Vojvodina * Srem
Franc Šams
Istorija Srema i Petrovaradina


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

15. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Srbija * srpski ekspanzionizam
Dragoljub M. Pavlović
Srbija i srpski pokret u Južnoj Ugarskoj 1848 i 1849


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

18. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Dušan J. Popović
Srbi u Vojvodini #3 Od Temišvarskog sabora 1790. do Blagoveštanskog sabora 1861.


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

11. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Novi Sad
Daka Popović
Novi Sad u 1848-9-oj god. (Vojvođanski gradovi u buni 1848-9)


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

17. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Grupa autora
Vojvodina 1848


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

03. 02. 2017. NOB proza * racija 1942 * Novi Sad
Aleksandar Tišma
Knjiga o Blamu


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

11. 02. 2017. racija 1942 * Vojvodina * Novi Sad
Aleksandar Veljic
Istina o Novosadskoj raciji


[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

21. 03. 2017. NOB proza * peta ofanziva
Čedomir Minderović
Oblaci nad Tarom


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

22. 08. 2017. NOB proza * NOB memoar / dnevnik
Vladimir Nazor
S partizanima


[ vreme čitanja: ~ 6 min. ]

14. 03. 2018. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Dragan Kolak
Čitulja Titelskog brega 1848-1849

Autor je pretresao sve arhive i matične knjige mesta Šajkaške za period revolucije 1848-49 i fizički prošao groblja iz tog perioda popisujući imena. Rezultat tog rada je iscrpan spisak žrtava tog rata, vojnih i civilnih. U uvodnom delu se nalazi kratak pregled istorijskih događaja za Šajkašku i po pojedinim mestima i pojašnjenja metodologije.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

16. 03. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija I

Odlična knjiga za svakoga koga interesuje istorija Šajkaške.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

04. 04. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija II

Detaljno, opširno, često i suvoparno štivo. Poslednji odeljak 'Šajkaška u oslobodilačkom ratu' Đorđa Vasića kao da je pisan 1949. a ne 25. godina kasnije, odiše tom terminologijom, partijskim zanosom i odsustvom distance i objektivnosti.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

06. 04. 2018. Vojvodina
Sonja Bajandićeva Jovanović
Egzotična Vojvodina

Umesto opskurnih podataka iz istorijskih fusnota, lokalnih angdota i legendi, 'Egzotična Vojvodina' je rezultat površnog i lenjog istraživanja koje je verovatno bilo svedeno na Internet i par opštih enciklopedija.
[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

20. 11. 2018. NOB * Fruska gora * Vojvodina * Srem
Borislav Stojšić
Fruskogorski narodnooslobodilački partizanski odred

Nezgodno za čitanje, često se prebacuje sa hronološkog na tematski prikaz, izbegava da se bavi Podunavskim odredom (jer je tema Fruškogorski) iako teritorije na kojima dejstvuju se graniče i imaju i drugih dodira. Često nabraja imena u tekstu (umesto u fusnotama ili prilogu), citira obimne segmente iz izvora direktno u tekstu (što bi opet bilo bolje da je u prilogu), itd. Ali ipak, jedina (pa samim tim i najbolja) knjiga o fruškogorskim partizanima na koju sam do sada naišao...
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.