stalno u pokretu

< KnjigeErih Koš

Novosadski pokolj


Romansirani prikaz Novosadske racije iz pera karijernog pisca sličnih dela (koji nije Novosađanin ili očevidac/svedok Racije).

U Novom Sadu se u januaru 1942. desilo nešto jezivo, pokolj je odgovarajuća reč. Zvanično, “racija” je trebalo da bude akcija pretresanja stanova u potrazi za malobrojnim ilegalcima (sumnjivim ljudima koji nemaju odgovarajuće dokumente) - partizanima šajkškog odreda. Mađarskoj vladi bilo je potrebno da prikaže svojim nemačkim saveznicima da moraju da budu angažovani na svojoj južnoj granici pa da zbog toga nisu u mogućnosti odlučnije da podrže rat na istoku. Novi Sad i Šajkaška su bili relativno mirni od početka okupacije i broj ilegalaca (i oružanih incidenata) je bio mali, pa su mađarski vojnici i žandari krenuli u sistematsko uništavanje civilnog stanovništva da bi proizveli dovoljno veliki obim i dojam.

Erih Koš se prihvatio nezahvalnog zadatka da ove događaje opiše velikim delom iz ugla počinitelja. Kako to uraditi? Kako se staviti u misli tih ljudi, kako ispuniti detalje, ispričati šta su govorili i radili? Nemam odgovore na ova pitanja, a Košov odgovor je bio da ih prikaže vrlo jednodimenzionalno, iskarikirano, često u naglašenom kontrastu sa žrtvama.

Koš nije bio Novosađanin, niti je živeo u Novom Sadu, i to se oseti po sitnim greškama u orijentaciji a još više u odsustvu grada i njegovog duha (naravno da nije mogao da piše sa poznavanjem o gradu koji ne poznaje). Pretpostavljam da je uzeo izveštaje o Raciji, biografije počinilaca i žrtava, i nekako ih sve povezao i romansirao na sličan način kako je to radio za druge događaje tokom rata u Jugoslaviji (imam utisak da je napravio karijeru od toga).

Upadati u kuće ljudi, isterivati ih poluobučene na ulicu u sneg, muškarce, žene, decu, starce, streljati ih po ulicama ili odvoditi ih na Dunav i tamo ih ubijati i bacati pod led, sve je to već i samo po sebi jezivo. Ali Koš tome pridodaje dodatnu dimenziju sadizma - vojnici čupaju zube lekaru ili teraju oskudno obučene ljude da trče po snegu u krug po igralištu i na kraju svakog kruga ubijaju najsporije. Ne znam da li je to Košova umetnička sloboda ili se naslanjao na neke izvore do kojih ja još nisam došao (bilo istorijske ili litrerarne; na primer Tišma, Novosađanin i očevidac, događaje ne opisuje na taj način). Takođe opisuje napore mađarske vojske da iscenira oružani sukob na ulicama Novog Sada neposredno pre Racije, kako bi je time opravdali, što mi je takođe novo.

Nakon što je završio jezive opise pokolja, autor je pokušao naglo da završi i sam roman, ali sa trunkom optimizma. Smrću je kaznio generalštapskog oficira Litomerickog, čoveka koji od trenutka kada je uveden kao lik zagovara genocid i etničko čišćenje i generalno ima odlike psihopate. Nisam uspeo da utvrdim da li je istorijska ličnost ili ne. Autor ga nekako veštački dovodi u okolnosti u kojima gine. Nakon smrti Litomerickog, poslednjih par strana opisuju izvlačenje iz grada seljaka na volovskoj zaprezi i čoveka (jedna od preživelih žrtava) skrivenog u kukuruzovini. Uspevaju da prođu stražu, i idu ka “našima” u Fruškoj gori. Meni ovaj kraj nije pružio nikakvu satisfakciju i kompenzaciju i mislim da je bio nepotreban.


Slične knjige


03. 02. 2017. NOB proza * racija 1942 * Novi Sad
Aleksandar Tišma
Knjiga o Blamu


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

11. 02. 2017. racija 1942 * Vojvodina * Novi Sad
Aleksandar Veljic
Istina o Novosadskoj raciji


[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

08. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Salaš u Malom Ritu

Nekako prazan, plitak, likovi jednodimenzioni i površni a pripovedanje iz perspektive dečaka mi deluje neuspelo. Ali dovoljno je kratko i lako za čitanje, jer vredi nastaviti sa drugim i trećim delom koji su pisani drugačijim stilom.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

10. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Jesen u mrtvaji

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

12. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Moriški snegovi

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

09. 06. 2016. Vojvodina * Šajkaška
Gordana Vuković
Rečnik prezimena Šajkaške


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

11. 06. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Novak Golubski
Uspomene iz narodnog pokreta 1848. i 1849. godine


[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

17. 06. 2016. Vojvodina * Srem
Franc Šams
Istorija Srema i Petrovaradina


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

15. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Srbija * srpski ekspanzionizam
Dragoljub M. Pavlović
Srbija i srpski pokret u Južnoj Ugarskoj 1848 i 1849


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

18. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Dušan J. Popović
Srbi u Vojvodini #3 Od Temišvarskog sabora 1790. do Blagoveštanskog sabora 1861.


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

11. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Novi Sad
Daka Popović
Novi Sad u 1848-9-oj god. (Vojvođanski gradovi u buni 1848-9)


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

17. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Grupa autora
Vojvodina 1848


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

21. 03. 2017. NOB proza * peta ofanziva
Čedomir Minderović
Oblaci nad Tarom


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

22. 08. 2017. NOB proza * NOB memoar / dnevnik
Vladimir Nazor
S partizanima


[ vreme čitanja: ~ 6 min. ]

14. 03. 2018. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Dragan Kolak
Čitulja Titelskog brega 1848-1849

Autor je pretresao sve arhive i matične knjige mesta Šajkaške za period revolucije 1848-49 i fizički prošao groblja iz tog perioda popisujući imena. Rezultat tog rada je iscrpan spisak žrtava tog rata, vojnih i civilnih. U uvodnom delu se nalazi kratak pregled istorijskih događaja za Šajkašku i po pojedinim mestima i pojašnjenja metodologije.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

16. 03. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija I

Odlična knjiga za svakoga koga interesuje istorija Šajkaške.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

04. 04. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija II

Detaljno, opširno, često i suvoparno štivo. Poslednji odeljak 'Šajkaška u oslobodilačkom ratu' Đorđa Vasića kao da je pisan 1949. a ne 25. godina kasnije, odiše tom terminologijom, partijskim zanosom i odsustvom distance i objektivnosti.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

06. 04. 2018. Vojvodina
Sonja Bajandićeva Jovanović
Egzotična Vojvodina

Umesto opskurnih podataka iz istorijskih fusnota, lokalnih angdota i legendi, 'Egzotična Vojvodina' je rezultat površnog i lenjog istraživanja koje je verovatno bilo svedeno na Internet i par opštih enciklopedija.
[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

20. 11. 2018. NOB * Fruska gora * Vojvodina * Srem
Borislav Stojšić
Fruskogorski narodnooslobodilački partizanski odred

Nezgodno za čitanje, često se prebacuje sa hronološkog na tematski prikaz, izbegava da se bavi Podunavskim odredom (jer je tema Fruškogorski) iako teritorije na kojima dejstvuju se graniče i imaju i drugih dodira. Često nabraja imena u tekstu (umesto u fusnotama ili prilogu), citira obimne segmente iz izvora direktno u tekstu (što bi opet bilo bolje da je u prilogu), itd. Ali ipak, jedina (pa samim tim i najbolja) knjiga o fruškogorskim partizanima na koju sam do sada naišao...
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.