stalno u pokretu
21. 03. 2017. Čedomir Minderović * NOB proza * peta ofanziva
Čedomir Minderović

Oblaci nad Tarom

goodreads

Roman napisan verovatno tokom poslednje godine Drugog svetskog rata i objavljen ubrzo nakon rata. Interesantno je videti taj zamrznuti trenutak, još neizmenjen do neprepoznatljivosti kasnijim građenjem mitova, još necenzurisan nakon rezolucije Inform-biroa. Za eksplicitne scene borbe i stradanja autoru nije bila potrebna prevelika mašta, sve je to video uživo.

Radnja se odvija tokom nekoliko dana u proleće 1943. dok se partizanske jedinice opiru stezanju obruča na potesu od desne obale Tare do Foče (Čelebić). Radnja je isprekidana dugim digresijama (pogotovo u prvoj polovini knjige) koje lutaju prostorno i vremenski, što je na momente dezorijentišuće.

Jasno mi je da je knjiga objavljena u trenutku euforije pobede, pretpostavljam jedna od prvih, pa verujem da je autor partizane morao da prikaže kao prkosne, superiorne, kako gledaju s prezirom na Nemce, na smrt, stradanje, bez straha, kajanja, tuge… Na trenutke se stiče utisak da partizani gone Nemce a ne da oni sami spašavaju živu glavu (sa bolnicom punom ranjenika i tifusara) i beže preko krša od brojčano nadmoćnijeg neprijatelja koji prilazi sa svih strana opremljen topovima, mitraljezima, haubicama, bombarderima… Partizani gledaju sa podsmehom na nemačke napade i skoro kao da se raduju sukobima sa Nemcima nakon kojih će moći da im oduzmu opremu, oružje, odeću… To mi je malo delovalo neuverljivo.