stalno u pokretu

< KnjigeAleksandar Nenadović

Razgovori s Kočom


Knjiga ima formu pitanja i odgovora za koje je materijal prikupljen u razgovorima koje je autor (Aleksandar Nenadović) vodio sa Kočom Popovićem u periodu od leta 1987. do jeseni 1988. U predgovoru knjige naglašeno je da u pitanju nije detaljna biografija niti iscrpna hronologija događaja u kojima je Koča učestvovao, već je namera da se čitaocima približi lik jednog od najistaknutijih učesnika u tim krupnim događajima, kao i njegovi pogledi (iznutra) na te događaje.

Kontekst tih događaja i Kočina istorijska uloga u njima su mi već bili poznati - Koča kao komadant Prve proleterske, učesnik Martovskih pregovora sa Nemcima ‘43, pregovora sa SAD u vezi vojne pomoći Jugoslaviji nakon raskida sa Staljinom, itd. Kako je knjiga objavljena pre skoro trideset godina, mnogi detalji iz nje su mi postali poznati i kroz citate i reference u drugim knjigama i člancima.

Sliku o liku Koče Popovića dobio sam isključivo kroz ovu knjigu, i stoga je moguće da je ona neprecizna ili pogrešna. Utisak koji sam stekao jeste da iako je često bio na ključnim vojnim i političkim pozicijama, nije bio “glavni igrač”, tj. lako je bivao neutralisan ili zaobiđen. Tokom rata, kako i sam kaže, zdušno je prihvatao vođstvo i sukobljavao se samo kada se nije slagao oko načina izvršenja nekih zadataka koje je dobio. Međutim, nakon rata, kada su njegovi pogledi počeli da se razilaze sa partijskom linijom, čini mi se da je Koča bio prilično politički impotentan - sklanjao se i povlačio ili dozvoljavao da bude zaobiđen, sve dok se 1972. nije u potpunosti povukao iz političkog života (i tada je doživeo potpunu izolaciju od strane režima koja je trajala praktično sve do objavljivanja ove knjige krajem osamdesetih).

Sam Koča mi u ovim dijalozima zvuči kao vrlo skroman i nenametljiv čovek, koji nema potrebu da ističe svoje učešće i svoja dela, da bilo koga podseća na njih, niti da se opravdava, kaje ili izvinjava. Moguće je da sam zbog toga, i načina na koji izlaže i predstavlja događaje, stekao gore navedeni utisak.

Najinteresantniji deo knjige su poslednjih nekoliko poglavlja, u kojima Koča daje svoj pogled na tadašnju (1988. godina) političku situaciju, prognozira moguće rasplete i ukazuje šta može da se uradi kako bi se izbegli neželjeni raspleti. I pored stroge političke izolacije koju je Koča doživeo nakon ‘72, imao je vrlo jasan i tačan pogled na situaciju ‘88, kao i na to gde ona može da odvede. Predviđanja njegovih najgorih scenarija su se nažalost ostvarila i omanuo je jedino u nadi koju je polagao u “mlade posleratne naraštaje” i u njihovu zrelost i neopterećenost stegama jednopartijskog sistema.

Kočin sagovornik, tj. autor knjige Aleksandar Nenadović je na momente vrlo iritantan, i kao da ima potrebu da ugradi što više od sebe i svojih stavova u te dijaloge. Ne znam ništa detaljnije o čoveku, ali iz poslednjih par poglavlja sam stekao utisak da je on jedan od proponenata štetne politike koju Koča u njima osuđuje i koja je konačno dovela do teških posledica koje su usledile nekoliko godina kasnije.


Slične knjige


22. 09. 2016. drama * SFRJ
Ognjen Lakićević
Antologija savremene jugoslovenske drame 1


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

02. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * peta ofanziva
Milinko Đurović
Sutjeska - pišu učesnici, zbornik radova 1-5


[ vreme čitanja: ~ 8 min. ]

15. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Bogdan-Gledović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 1


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

16. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Bogdan-Gledović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 2


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

17. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * četvrta ofanziva * peta ofanziva * NOB * treća proleterska brigada
Boško Škrbović
Treća proleterska sandžačka brigada, zbornik sećanja, knjiga 3


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

27. 06. 2017. NOB memoar / dnevnik * peta ofanziva * Đilas
Miloš Mido Milikić
Ratnim stazama Milovana Đilasa


[ vreme čitanja: ~ 6 min. ]

14. 07. 2017. SFRJ * KPJ * sociologija / socijalna pravda * Đilas
Milovan Đilas
Nova klasa


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

14. 07. 2017. NOB memoar / dnevnik * peta ofanziva * nedovršen prikaz
Frederick Deakin
The Embattled Mountain


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

19. 08. 2017. NOB memoar / dnevnik * peta ofanziva * Đilas
Milovan Đilas
Wartime


[ vreme čitanja: ~ 8 min. ]

22. 08. 2017. NOB proza * NOB memoar / dnevnik
Vladimir Nazor
S partizanima


[ vreme čitanja: ~ 6 min. ]

09. 11. 2017. Tito * SFRJ
Fitzroy MacLean
Josip Broz Tito

Knjiga kakva se i mogla očekivati neposredno nakon Titove smrti, najveća vrednost joj je u mnoštvu fotografija.
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

27. 12. 2017. SFRJ * Tito * KPJ
Pero Simić
Tito - fenomen 20. veka

Interesantna knjiga, vredi je pročitati, ali sama za sebe nije dovoljna da bi se saznala ili potpunije razumela istina.
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

15. 01. 2018. scenario * drama * SFRJ
Abdulah Sidran
Otac na službenom putu

Tužno. Literaturna građa (pripovetka ?) na početku knjižice mi je delovala sirovije i istinskije nego filmski scenario u nastavku, ali oba bolno slikovito prikazuju ljudsku nesreću i siromaštvo kroz oči deteta.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

08. 12. 2018. NOB memoar / dnevnik
Sretenije Zorkić
Boško Palkovljević - Pinki

Nevešto napisana romansirana biografija koja se temelji na šturim podacima; umesto da pruži i osvetli detaljnije epizode iz Pinkijevog života, ona ekstrapolira kratke crtice iz njegove biografije.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

13. 12. 2018. NOB memoar / dnevnik
Batrić Rakočević
Bjelopoljski srez u ratu i revoluciji 1941-1945

Izuzetna fotomonografija sa više hiljada fotografija na preko 600 strana! Prosto neverovatno da ih je toliko preživelo rat.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

15. 12. 2018. NOB memoar / dnevnik
Jovan Popović
Boško Palkovljević Pinki

Kratka romansirana biografija koja opisuje Pinkijevo učešće u ratu. Čitljivog ali pomalo patetičnog stila, skoro svuda se poklapa sa informacijama koje imam iz drugih izvora ali izostavlja imena i doprinose gotovo svih ostalih saboraca.
[ vreme čitanja: ~ 8 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.