stalno u pokretu

< KnjigePero Simić

Titov dnevnik


Koga interesuje lik i delo JBT, rezolucija IB, raskid SSSR i SFRJ, pretnja ratom, Goli otok, odnosi i zbližavanje SFRJ i SAD... svakako vredi da uloži nekoliko sati u ovu knjižicu...

U vrlo kratkom periodu, od svega nekoliko meseci (novembar 1950. - februar 1951.) Josip Broz Tito je vodio kratke dnevničke zabeleške. Šteta što period nije bio duži, ali i ovaj uvid u njegova razmišljanja tokom vrlo važnog perioda (kada se očekivala sovjetska invazija na Jugoslaviju) je dragocen.

Tekst dnevnika je doslovno prekucan (onako kako stoji u rukopisu) i transliterovan u ćirilicu. U drugom delu knjige nalazi se 18 priloga - raznih dokumenata, izveštaja, saopštenja, intervjua… koji daju bolji kontekst onome o čemu Tito piše i olakšavaju da se situacija bolje razume. Knjiga je propraćena i brojnim fotografijama sa podnaslovima za koje je autor mislio da su duhoviti, ali često su neukusni.


Slične knjige


27. 12. 2017. SFRJ * Tito * KPJ
Pero Simić
Tito - fenomen 20. veka

Interesantna knjiga, vredi je pročitati, ali sama za sebe nije dovoljna da bi se saznala ili potpunije razumela istina.
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

01. 06. 2017. Tito * NOB
Josip Broz Tito
Borba za oslobođenje Jugoslavije 1941-1945 I


[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

09. 11. 2017. Tito * SFRJ
Fitzroy MacLean
Josip Broz Tito

Knjiga kakva se i mogla očekivati neposredno nakon Titove smrti, najveća vrednost joj je u mnoštvu fotografija.
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.