stalno u pokretu

< KnjigeNovak Golubski

Uspomene iz narodnog pokreta 1848. i 1849. godine


Čitajući “Uspomene”, sve vreme pred očima mi je starac koji pred kraj života sebi zadaje misiju da opiše važan period iz prošlosti, verovatno ujedno i najvažniji i najburniji period u njegovom životu, period kada je bio mlad i važan.

To valjda objašnjava povišen, “epski” ton pun patetike i njegovu nemogućnost da razdvoji važno od manje važnog. “Uspomene” je sastavio 1893 od beležaka koje je napravio još u vreme Pokreta, i sve mu je bilo važno, svako ime, svaki najmanji događaj, imao je potrebu svakog “junaka” da pohvali i nije se usuđivao ništa od toga da prepusti zaboravu.

Ali ništa od toga mu ne bih uzeo za zlo, i sam se ograđuje da nije ni vešt ni stručan u pisanju i da mu je jedini motiv da iskreno i tačno opiše ono što je video i doživeo. Upravo u tome je najveća vrednost ovog dela.

U akademskom istorijskom radu ili publikaciji, istoričar se distancira, posmatra događaje od gore i iz daleka, tumači ih sa prethodnim i naknadnim znanjem, što je sve naravno korisno i to je nešto što nedostaje ovom delu, jer je Golubski očekivao da je svim čitaocima dobro poznat istorijski kontekst.

Međutim, ono što Golubski uspešno prenosi je atmosfera, puls nižih slojeva društva (jer je u njih imao najbolji uvid). Sve mi vrlo liči na početak 1990-ih u SFRJ: iznenadni i neočekivani udaljeni događaji: Februarska revolucija u Parizu, povlačenje Materniha, revolucija u Budimu i ukidanje feudalizma. Narod pije, veseli se, maše zastavama (mađarskim). Zatim Majska skupština i:

"Srbine brate, nećeš više smeti u tvojoj crkvi zapojati 'Gospodi pomiluj' niti ćeš više tvog milog srpskog imena čuti. Sve će ti to, što ti je najmilije, Mađari oduzeti i zabraniti. No, na oružje, mila braćo, svi složno, malo i veliko, staro i mlado! Ne dajmo, da nam kivni naš neprijatelj gazi našu milu veru i narodnost, koju su nam pretci krvlju svojom očuvali i u amanet nam predali."
(Golubski citira patrijarhovog sekretara Jovan Stanković u obraćanju narodu u Karlovcima u maju 1848.)

I opet klicanje i veselje, mahanje zastavama, ali ne više mađarskim, sad carskim. Vidim uspaljen narod, u kolektivnoj ekstazi, “starci kao mala deca plaču i kroz plač govore: Ta ne damo našu milu veru niti ćemo se pomađariti, pa ma ne imali ni kuće ni kućišta”. Naravno, u tom trenutku imaju kuće i kućišta, ali građanski rat samo što nije počeo.

A to zaista jeste bio građanski rat i “neprijatelj” su bili komšije iz istog mesta ili iz susednog sela isto koliko i armije koje su došle sa strane. Gomilaju se krvni dugovi i naplaćuju se nevinima, ubijaju se i pljačkaju Mađari koji su ostali u Sentomašu dok na kraju nisu svi izbegli, u Vrbasu se vešaju srpski civili, Mađari pljačkaju srpske salaše, Srbi iz Sentomaša pljačkaju mađarske salaše i stada u susednim atarima. Sentomašani osvajaju i pljačkaju Vrbas i Feketić, kasnije Mađari pljačkaju i spaljuju Sentomaš… Ti neprijatelji čije “lešine” se gomilaju u šancima pred barikadama, odakle su? Nisu sa Marsa, već iz Kanjiže, Starog Kera (Zmajevo), Sombora…

Opisi u knjizi su vrlo slikoviti, jasno vidim zrele kukuruze, kanal i Krivaju oivičene ritovima, miris čađi, dima i raspadnutih tela u razorenom Sentomašu, lavež podivljalih pasa koji ih čereče, vidim “dobrovoljce iz Srbije” kako odsecaju glavu mađarskom oficiru kao trofej i “skidaju mu odelo do gole kože”, vidim mađarske husare kako živog spaljuju čoveka koji se sakrio nekoj jaruzi, ratne profitere koji su došli da pljačkaju, paniku, pokolj i jezivo stradanje nakon pada Sentomaša…

Rat ni najmanje nije uzvišen i romantičan, ma koliko ga neki pokušavali tako opisati.

I koji je bio rezultat? Mađari nisu dobili šta su hteli, Srbi nisu dobili šta su hteli, desetine hiljada su stradale, desetine hiljada su osakaćene fizički i duševno, zemlja je razorena, sela razrušena i mržnja zasejana…


Slične knjige


14. 03. 2018. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Šajkaška
Dragan Kolak
Čitulja Titelskog brega 1848-1849

Autor je pretresao sve arhive i matične knjige mesta Šajkaške za period revolucije 1848-49 i fizički prošao groblja iz tog perioda popisujući imena. Rezultat tog rada je iscrpan spisak žrtava tog rata, vojnih i civilnih. U uvodnom delu se nalazi kratak pregled istorijskih događaja za Šajkašku i po pojedinim mestima i pojašnjenja metodologije.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

09. 06. 2016. Vojvodina * Šajkaška
Gordana Vuković
Rečnik prezimena Šajkaške


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

15. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Srbija * srpski ekspanzionizam
Dragoljub M. Pavlović
Srbija i srpski pokret u Južnoj Ugarskoj 1848 i 1849


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

18. 10. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Dušan J. Popović
Srbi u Vojvodini #3 Od Temišvarskog sabora 1790. do Blagoveštanskog sabora 1861.


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

11. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina * Novi Sad
Daka Popović
Novi Sad u 1848-9-oj god. (Vojvođanski gradovi u buni 1848-9)


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

17. 11. 2016. revolucija 1848 49 * Vojvodina
Grupa autora
Vojvodina 1848


[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

16. 03. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija I

Odlična knjiga za svakoga koga interesuje istorija Šajkaške.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

04. 04. 2018. Vojvodina * Šajkaška
Slavko Gavrilović
Šajkaska, Istorija II

Detaljno, opširno, često i suvoparno štivo. Poslednji odeljak 'Šajkaška u oslobodilačkom ratu' Đorđa Vasića kao da je pisan 1949. a ne 25. godina kasnije, odiše tom terminologijom, partijskim zanosom i odsustvom distance i objektivnosti.
[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

17. 06. 2016. Vojvodina * Srem
Franc Šams
Istorija Srema i Petrovaradina


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

21. 10. 2016. revolucija 1848 49
Dimitrije Marinković
Uspomene i doživljaji Dimitrija Marinkovića 1846-1869


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

10. 11. 2016. revolucija 1848 49
István Deák
The Lawful Revolution: Louis Kossuth and the Hungarians 1848-1849


[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

15. 12. 2016. revolucija 1848 49
Jacques Godechot
Revolucije 1848


[ vreme čitanja: ~ 1 min. ]

11. 02. 2017. racija 1942 * Vojvodina * Novi Sad
Aleksandar Veljic
Istina o Novosadskoj raciji


[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

09. 11. 2017. NOB proza * racija 1942 * Vojvodina
Erih Koš
Novosadski pokolj

Romansirani prikaz Novosadske racije iz pera karijernog pisca sličnih dela (koji nije Novosađanin ili očevidac/svedok Racije).
[ vreme čitanja: ~ 3 min. ]

06. 04. 2018. Vojvodina
Sonja Bajandićeva Jovanović
Egzotična Vojvodina

Umesto opskurnih podataka iz istorijskih fusnota, lokalnih angdota i legendi, 'Egzotična Vojvodina' je rezultat površnog i lenjog istraživanja koje je verovatno bilo svedeno na Internet i par opštih enciklopedija.
[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

08. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Salaš u Malom Ritu

Nekako prazan, plitak, likovi jednodimenzioni i površni a pripovedanje iz perspektive dečaka mi deluje neuspelo. Ali dovoljno je kratko i lako za čitanje, jer vredi nastaviti sa drugim i trećim delom koji su pisani drugačijim stilom.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

10. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Jesen u mrtvaji

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

12. 04. 2018. Banat * Vojvodina * NOB proza
Arsen Diklić
Moriški snegovi

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.
[ vreme čitanja: ~ 4 min. ]

20. 11. 2018. NOB * Fruska gora * Vojvodina * Srem
Borislav Stojšić
Fruskogorski narodnooslobodilački partizanski odred

Nezgodno za čitanje, često se prebacuje sa hronološkog na tematski prikaz, izbegava da se bavi Podunavskim odredom (jer je tema Fruškogorski) iako teritorije na kojima dejstvuju se graniče i imaju i drugih dodira. Često nabraja imena u tekstu (umesto u fusnotama ili prilogu), citira obimne segmente iz izvora direktno u tekstu (što bi opet bilo bolje da je u prilogu), itd. Ali ipak, jedina (pa samim tim i najbolja) knjiga o fruškogorskim partizanima na koju sam do sada naišao...
[ vreme čitanja: ~ 2 min. ]

Ovaj sajt ne sadrži first party kukije i druge mehanizme za aktivno praćenje poseta/ponašanja (facebook, google analytics, itd...). Na nekim stranicama se nalaze embedovani youtube video klipovi i google mape koji učitavaju svoje kukije.