Tršić

Vuk u Vukovom zavičaju
putopisi | 20. 02. 2016. http://perpetuum-mobile.net/putopisi/2016-trsic/

Tršić

Vuk u Vukovom zavičaju

20. 02. 2016.

Tršić

Trebala nam je neka zgodna destinacija za prvi izlet posle zime, da je dovoljno blizu, da je teren takav da i Vuk može malo da hoda i da nije suviše naporno, kako bi mi mogli i Vlada i Dajana da nam se pridruže (Dajana je tada već bila vrlo trudna). Tršić se lepo uklopio u te planove.

Smeštaj smo našli u Konaku Čuvarkuća, i za domaćina imamo samo reči hvale. Nalazi se u Tršiću, kod parking pred početak pešačke zone u kojoj je Vukova rodna kuća. Sobe su čiste i uredne i svaka u sklopu ima kupatilo. Odmah pored Konaka se nalazu i Kafe Čuvarkuća u kojem domaćin Željko zabavlja goste i pravi koktele dobrodošlice po tajnom receptu.

Vukova kuća, kao i svi okolni objekti, su do temelja izgoreli u 19. veku, ali su kasnije u nekoliko navrata obnavljani. Vukova kuća je rekonstruisana na originalnim temeljima i uz nju su pridodati drugi ekonomski objekti koji u Vukovo vreme verovatno nisu bili tu, ali predstavljaju gradnju tog doba i područja. Takođe i većina izloženih eksponata je prikupljena sa drugih mesta, i svega nekoliko je sam Vuk zaista koristio. Uprkos svemu tome, zanimljivo je videti.

Posle obilaska Vukove kuće, krenuli smo u šetnju po okolini, sa namerom da se popnemo do Konaka Milica. Vreme je bilo kilavo (sitna kiša), podloga blatnjava i klizava a Dajana u poodmakloj trudnoći, pa nismo daleko stigli.

Sutradan smo krenuli kolima u obilazak okoline - provozali se do Gučeva i spomenika velikoj bici iz Prvog svetskog rata, Banje Koviljače i Turističkog naselja Sunčana Reka.

Banja Koviljača je interesantna, ima mnoštvo parkova i trgova okruženih zgradama sa lepim starim fasadama. Sunčana Reka se nalazi na obali Drina i sadrži restorane, bungalove i mini ergelu, i sve je u stilu etno kičerice. Ok je kao neka usputna stanica, ali nije mi interesantno kao destinacija.

slike (20)