Zobnatica

i prijatan gradić Bačka Topola
putopisi | 16. 09. 2017. http://perpetuum-mobile.net/putopisi/2017-zobnatica/

Zobnatica

i prijatan gradić Bačka Topola

16. 09. 2017. zobnatica * ergela

Zobnatica

Kaže Vuk jedan dan, on bi da se vozi vozom, on se niiiikad nije vozio vozom. I nije, osim prethodna dva puta, proletos i jesenas. Al’ što da ne, umesto narednog vikenda da idemo u šetnju na Frušku goru, mogli bi da ukombinujemo neku vožnju vozom.

Do Karlovaca smo se već vozili, kao i do Čortanovačke šume. Dalje prema Sremu i Beogradu nema neko interesantno mesto za izlet. Gledamo na drugu stranu, Subotica i Palić su daleko, pa pada odluka da idemo do Zobnatice.

Vožnja vozom do Bačke Topole bila je interesantna Vuku, i taman dovoljno duga da nije preduga. Iz Topole taksijem idemo do Zobnatice, i odmah krećemo u obilazak štala i korala u kojima pasu i trčkaraju konji. Ali Vuku je, pored hranjenja konja, sigurno najinteresantniji deo bio jahanje na konju Lorku, sa instruktorkom škole jahanja.

Tamo su nas veoma lepo dočekali, i posle Vukovog jahanja, direktor škole (ako se ne varam) nas je proveo pored okolnih štala, objasnio razliku između punokrvnih, polukrvnih i običnih konja, pričao o trkama i u svakom smislu naš obilazak učinio sadržajnijim.

Najbolji dani Zobnatice su izgleda prošli. Veliki hipodrom se retko koristi, tribine i okolni objekti propadaju, a ergelu su od potpune propasti spasili Arapi koji su je kupili ili zakupili. Restoran i hotel su zatvoreni zbog renoviranja, a do jezera nije moguće izaći. Postalo je jasno da nećemo moći tamo da ispunimo dan kako sam planirao.


Nijedan gušter nije povređen prilikom snimanja ove scene

Nakon što smo Zobnaticu obišli uzduž i popreko, polazimo nekoliko kilometara dugom stazom uz asfaltni put prema Topoli, a pored ogromne plantaže borovnica. Plantaža je ograđena kilometrima ograda i zaklonjena hladom od mrežica. Duž leja su puzali nadničari, trebeći korov. Pretpostavljam da su i ove njive zajedno sa Zobnaticom došle u ruke Arapa. Samo da nam se ne desi isto što i nekim afričkim zemljama - da imamo plodnu zemlju u vlasništvu stranaca na kojoj se uzgajaju luksuzni usevi (cash crops) za izvoz, a da se u zemlji ne proizvodi dovoljno hrane.

Neposredno pred Topolom, skrećemo prema jezeru i lepom, velikom izletištu na njegovoj obali. Pokošeni travnjaci, uređene staze, ispravne česme, čist (i besplatan) javni wc, a sve to na obali lepog jezera, oivičenog sa svih strana trskom iz koje izviruju drvene platforme sa pecaroškim kućicama.

Od jezera se do Topole dolazi kroz parkić koji se na njega naslanja, pa zatim lepim, širokim i ozelenjenim ulicama. Slučajno se desilo da se naša poseta poklopila sa manifestacijom “Dani Topole”. Na jednom od trgova se priprema bina a okolo je vašarska atmosfera - slatkiši, džidža-bidže, spasonosna kafa za poneti i na Vukovo zadovoljstvo, tramboline.

Idemo polako ka centru gradića, gde smo ručali, savladali po veliki sladoled i ispratili prolazak velike maskirane povorke dece - svi vrtići, škole, sportski i plesni klubovi, izviđači… u šarenim maskama, obučeni u narodne nošnje, sportske ili izviđačke uniforme.

Dan smo lepo ispunili, i na stanicu stigli desetak minuta pre voza. Sledeći put kad Vuk kaže da se “niiiikad nije vozio vozom, verovatno ćemo do Subotice i Palića”.

slike (18) | video klipovi (3)