Bratsko mini-zimovanje

snežni vikend na Povlenu
putopisi | 10. 02. 2018. http://perpetuum-mobile.net/putopisi/2018-bratsko-mini-zimovanje/

Bratsko mini-zimovanje

snežni vikend na Povlenu

10. 02. 2018. povlen

Bratsko mini-zimovanje

Krećemo u petak popodne ka Povlenu. Kao i prethodne, ova zima je siromašna snegom, gotovo da ga nije ni bilo, ali najave za vikend nam daju nadu. Već je uvaliko mrak kada na Debelom brdu silazimo na makadam koji vodi ka Povlenu. Sa strane se u mraku bele skorene fleke snega, neke manje - neke veće.

Vedra i ledena noć, bez svetlosnog zagađenja zvezde se prelepo ocrtavaju na bistrom nebu bez mesečine. Napolju nema više od -10C, a u skromnoj vikendici na odličnom mestu u podnožju same stene Velikog Povlena izlazi para iz usta. Brzo ložimo pećku u prizemlju, a na spratu nam je gazda ostavio napunjenu TA peć. Za nekoliko sati u vikendici se uspostavljaju tri klimatske zone: tropska i umerena na donje dve etaže i arktička u potkrovlju. Vuk i ja te noći spavamo sa polarnim medvedima.

Ujutro lep i vedar dan. Nešto pre podneva, dok se penjemo ka Velikom Povelnu, oblaci se već skupljaju. Svi navijamo za sneg, Milan nekako ponajviše - svaki čas prati i proverava prognozu.


Veliki Povlen

Staza do vrha je čista i lepo prohodna, i oko podneva gledamo ka Jablaniku, Medvedniku i u pravcu Valjeva. Sivi oblaci se zgušnjavaju i od njih ne vidimo Cer niti stubove dima i vodene pare koji kuljaju iz odžaka Obrenovca. Klinci piju čaj sa Milanom na vrhu, a Petar i ja izlazimo na isturenu stenu sa koje se vidi “naša” vikendica.

Posle ručka ponovo izlazimo napolje, u gustu maglu. U blizini vikendice sam video jednu severnu kosu prekrivenu smrznutim starim snegom, pa krećemo da izvidimo da li je upotrebljiv. Može da prođe. Dok Milan zabavlja klince sa zmajem, ja se vraćam po sanke. Petar vešto upravlja sankama koje klize po ledenoj pokorici a Lazar i Vuk se ne osećaju baš sigurnim. Ostajemo tamo dok se nismo smrzli i iskvasili, i iznutra i spolja.

Vikendica se nakon 24h loženja već fino zagrejala. Laza i Vuk se nisu dovoljno umorili napolju i jure se, divljaju okolo i dosađuju Petru. Oko devet uveče počinju da padaju sitna zrnca leda i dok smo legli da spavamo, napravila su sloj od nekoliko centimetara ispred kuće.

Belo jutro je osvanulo sa 10-15cm snega. Dok se Pera i Laza još bude, Vuk i ja čistimo kola, grebemo led sa stakala i montiramo lance. Uskoro nam se i njih dvojica pridružuju i idemo na sankanje. Zabavi nema kraja. I tako dok se ne smrznemo, pa u vikendicu na grejanje i sušenje i onda opet.

Vuku i meni to nije dovoljno, pa dok ostali odmaraju, mi izlazimo gore skoro do planinarskog doma, i spuštamo se sankama niz smrznuti put.

Posle tri krećemo kući, i bez problema se probijamo kroz sneg do pročišćenog puta na Debelom brdu. Ovaj lep snežni vikend je “spasio” zimu…

mapa | trek | visinski profil | slike (29) | video klipovi (13)