Do izvora reke Gradac

šetnja sa prijateljima
putopisi | 05. 05. 2018. http://perpetuum-mobile.net/putopisi/2018-gradac/

Do izvora reke Gradac

šetnja sa prijateljima

05. 05. 2018. reka gradac

Do izvora reke Gradac

Slušam o ovom Gradcu već dvadesetak godina i evo konačno sada da prođem delom njegove klisure.

Elu smo ostavili kod kuće da pravi tortu-planinu kakvu je Vuk tražio za proslavu svog rođendana, a nas dvojica smo krenuli u Valjevo da se nađemo sa prijateljima koje dugo nismo videli.

Parkirali smo nedaleko od manastira Ćelije, i odatle krenuli kroz bujno okruženje nabujale rečice. Posle mnogo godina ponovo sam šetao sa ljudima sa kojima sam obišao neke od najlepših planina u okolini a i Vuk je konačno imao društvo svog uzrasta - pola godine mlađu Sophie, živahnu, radoznalu i suviše mirnu i pitomu da bi bila opuštena pored Vuka. Bio joj je interesantan, pratila je šta radi sve dok on ne bi krenuo da divlja, viče, mlatara štapom ili se zatrči pored nje i sruši je. Sophie odrasta u višejezičnom okruženju u Francuskoj i bilo je simpatično kako je Vuka zvala Lu (na francuskom Loup = Vuk) ili mu tepala Lui :-).

Staza kojom smo išli uz Gradac je lepa i nije naporna. Smenjivali su se virovi i brzaci, poneka livadica, vodenica, bočni izvor, pritoka sa brvnom preko nje… Pripremala se kiša i vreme je bilo dosta teško i sparno, pa nismo sreli mnogo ljudi usput, samo nekoliko planinara, šetača i par ribolovaca - mušičara.

Posle nekoliko sati lagane šetnje i dugih pauza uz Gradac, stigli smo do bogatog vrela gde reka izbija iz planine. Tu smo napravili poslednju pauzu i požurili nazad u trci sa komarcima do kola.

Gradac je lep ali posebno mi je prijalo druženje sa prijateljima koje dugo nisam video.

mapa | trek | visinski profil | slike (8) | video klipovi (1)