Divčibare

sneg, sneg i sankanje
putopisi | 02. 01. 2019. http://perpetuum-mobile.net/putopisi/2019-divcibare/

Divčibare

sneg, sneg i sankanje

02. 01. 2019. divčibare

Divčibare

Prvi sneg je pao polovinom decembra i ubrzo se otopio. Dugoročne prognoze su obećale sneg oko nove godine, i ovaj put potrefile. Drugog januara dok se polako penjemo kolima na Maljen, šuma se polako beli, a na Divčibarama veje već nekoliko dana gotovo bez prestanka, pa nas je dočekalo petnaestak centimetara snega. Nastaviće da pada i narednih nekoliko dana.

Smeštamo se u domu beogradskog PTT. Dom kao dom, improvizovana zgrada, velika trpezarija sa smederevcem na koji je namontirano centralno grejanje, dva kupatila sa toplom vodom, spavaonice sa po 5-6 izraubovanih kreveta na sprat. Komfor sasvim ok, glavni nedostatak je manjak kuka za kačenje stvari i polica i ormana, pogotovo sada zimi kada imamo mnogo opreme i putujemo sa decom.

Na Divčibarama je prilična gužva, na glavnom putu je stalno kolaps, službe redovno čiste sneg, ali on pada bez prestanka, trotoari su zatrpani pa ponegde pešaci moraju putem da idu, parkira gde ko stigne… Dom u kom smo mi je fino skrajnut, pa tu gungulu osetimo samo kada idemo na sankanje (na livadu ispod žičare). Tu je neki preduzimljivi lokalac ogradio ledinu pa iznajmljuje napumpane gume. Iz Novog Sada smo združeno poneli nekih 6-7 sanki i još toliko kliska, ali svejedno smo na ovom sankalištu svi bili redovni za iznajmljivanje guma…

Pretposlednji dan sneg prestaje na kratko da pada i nebo se lepo razvedrava, taman pred naš uspon na Crnu glavu. Do pola smo kombinovali ugaženim putevima i stazama a za finiš smo morali da prtimo 20-30cm dubok sneg. A gore, beli grebeni, plavo nebo i daleki vidici.

Poslednjeg dana otkopavamo auto i vraćamo se bez problema i bez stavljanja lanaca - i pored obilnog snega, putevi su dovoljno pročišćeni i posuti rizlom.

Lepo zimsko druženje…

slike (24) | video klipovi (1)