perpetuum mobile

stalno u pokretu
http://perpetuum-mobile.net/tekstovi/

perpetuum mobile

stalno u pokretu

Boško Palkovljević Pinki

Kratka romansirana biografija koja opisuje Pinkijevo učešće u ratu. Čitljivog ali pomalo patetičnog stila, skoro svuda se poklapa sa informacijama koje imam iz drugih izvora ali izostavlja imena i doprinose gotovo svih ostalih saboraca.


Bjelopoljski srez u ratu i revoluciji 1941-1945

Izuzetna fotomonografija sa više hiljada fotografija na preko 600 strana! Prosto neverovatno da ih je toliko preživelo rat.


The Motorcycle Diaries: Notes on a Latin American Journey

Somewhat boring at start, but with inspired description of remnants of Inca empire and its people around the middle of the book.


Mirko i Slavko

Kratak istorijat, izvori, spisak epizoda i poneke skenirane epizode.


Boško Palkovljević - Pinki

Nevešto napisana romansirana biografija koja se temelji na šturim podacima; umesto da pruži i osvetli detaljnije epizode iz Pinkijevog života, ona ekstrapolira kratke crtice iz njegove biografije.


100 Things to See in the Night Sky: From Planets and Satellites to Meteors and Constellations, Your Guide to Stargazing

Odličan brz uvod, daje kratak istorijsko-mitološki pregled za svaku 'nebesku priliku' koju opisuje i jasna uputstva kako i kada je naći na nebu.


Grčki bogovi i heroji

Lagan i instant uvod u grčku mitologiju. Koristan kao brz pregled, ali naravno izostavlja mnoge detalje.


Fruskogorski narodnooslobodilački partizanski odred

Nezgodno za čitanje, često se prebacuje sa hronološkog na tematski prikaz, izbegava da se bavi Podunavskim odredom (jer je tema Fruškogorski) iako teritorije na kojima dejstvuju se graniče i imaju i drugih dodira. Često nabraja imena u tekstu (umesto u fusnotama ili prilogu), citira obimne segmente iz izvora direktno u tekstu (što bi opet bilo bolje da je u prilogu), itd. Ali ipak, jedina (pa samim tim i najbolja) knjiga o fruškogorskim partizanima na koju sam do sada naišao...


E baš vam hvala

Zanimljivo, brzo, površno, banalno...


Izlet do Palića

zoo vrt


Shooting an Elephant

Petnaestak interesantnih i pronicljivih eseja u kojima Orvel opisuje svoja iskustva i zapažanja u najrazličitijim okolnostima u kojima se nalazio (kolonijalni administrator u Burmi, prodavac u knjižari, bolesnik u siromašnoj bolnici u Francuskoj...)


Ruska revolucija od Lenjina do Staljina 1917-1929

Dobar uvod u prvih desetak godina sovjetske istorije, na laičkom nivou, iz perspektive uglednog britanskog profesora istorije s kraja sedamdesetih godina.


Pobunite se!

Dovoljno kratko i jednostavno za čitanje da ga nije gre'ota čitati, ali nije nešto što naročito otvara oči.


The Left Hand of Darkness

Nije na mene ni blizu ostavilo utisak kao the Dispossessed. U SF okruženju istražuje rodne uloge. Verovatno je knjiga bila kontroverznija kada je izašla - što je generalno dobra stvar, da se neke kontroverze pomeraju i razrešavaju, ali za knjigu nije.


Great Ancient Civilizations of Asia Minor

Interesantno ali malo zastarelo (s' kraja devedesetih).


The World of Byzantium


Naši Španci

Odlična foto-monografija. U uvodu sadrži kratak pregled građanskog rata i učešće Jugoslovena u internacionalnim brigadama (na nekoliko jezika). Ostatak knjige sadrži mnoštvo fotografija koje dočaravaju atmosferu koja je prethodila, pratila i sledila građanski rat i učešće boraca iz Jugoslavije.


Rome and the Barbarians


Stories of Your Life and Others

Interesantno, originalno, maštovito, nepredvidivo. Previše Biblije za moj ukus u nekim pričama.


Do izvora reke Gradac

šetnja sa prijateljima