perpetuum mobile

stalno u pokretu
http://perpetuum-mobile.net/tekstovi/strana2/

perpetuum mobile

stalno u pokretu

Rođendanska 2018

Prolećno hodočašće Biogradskom gorom i Prokletijama


Mi izbrisani

Pretenciozno, namerno zakomplikovano i zapetljano, misterija po receptu 'zbuni protivnika' a ne veštim i nepredvidivim zapletom. Ne znam šta je tu 'sajbee' u 'prvom srpskom sajber romanu'. DLC-ovi? Ne preporučujem.


Vuk na točkovima

vožnje u sedištu, trotinet, prvi bicikl


Tradicionalna vožnja do Begečke jame

čarde, kuvano vino, skele i sve drugo što je postalo deo tradicije


Vožnje u okolini Novog Sada

po Fruškoj gori, do Kovilja, Begečke jame, Titela, Slankamena...


Fruška gora 2018

Brankovac, Orlovo bojište, Morintovo, Bukovac, Zanoš, Vezirac


Moriški snegovi

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.


Jesen u mrtvaji

Prelepi, poetični opisi ravnice, njenih žitelja i naselja, zanimljivi i dobro razrađeni likovi.


Salaš u Malom Ritu

Nekako prazan, plitak, likovi jednodimenzioni i površni a pripovedanje iz perspektive dečaka mi deluje neuspelo. Ali dovoljno je kratko i lako za čitanje, jer vredi nastaviti sa drugim i trećim delom koji su pisani drugačijim stilom.


Kako vaspitati sjajne dečake

Vrlo personalizovano (lično), anegdotsko iskustvo koje autor crpi iz svoje brojne porodice (četiri sina i njihova deca) koje bez naročite distance, upakovano u sopstveni sistem vrednosti, pokušava da uopšti i učini korisnim drugima.


Egzotična Vojvodina

Umesto opskurnih podataka iz istorijskih fusnota, lokalnih angdota i legendi, 'Egzotična Vojvodina' je rezultat površnog i lenjog istraživanja koje je verovatno bilo svedeno na Internet i par opštih enciklopedija.


Šajkaska, Istorija II

Detaljno, opširno, često i suvoparno štivo. Poslednji odeljak 'Šajkaška u oslobodilačkom ratu' Đorđa Vasića kao da je pisan 1949. a ne 25. godina kasnije, odiše tom terminologijom, partijskim zanosom i odsustvom distance i objektivnosti.


Fruška gora

sva sreća da je odmah tu preko puta Dunava


Tragom narodne mašte, Baš Čelik

Za razliku od Tragom narodne mašte, Ženidba cara Dušana, Biberče, ovu knjižicu nisam imao kao mali, i tek sam je sada prvi put pročitao. Čini mi se da je dosta 'smelija', manje se oslanja isključivo na našu narodnu tradiciju već ima više uticaja fantastike. Priča i likovi su maštoviti a ilustracije odlične. Šteta što je izašlo u tako malom tiražu i u samo dve edicije.


Tragom narodne mašte, Ženidba cara Dušana, Biberče

Uz ovu knjižicu sam odrastao, a sada je čitam svom (skoro) četvorogodišnjem detetu. Odličan uvod i prelaz sa slikovnica na bajke, pogotovo za manju decu koja nemaju strpljenja da samo sede i slušaju. Jezik je jasan i razumljiv, radnja i likovi maštoviti a ilustracije odlične.


Šajkaska, Istorija I

Odlična knjiga za svakoga koga interesuje istorija Šajkaške.


Čitulja Titelskog brega 1848-1849

Autor je pretresao sve arhive i matične knjige mesta Šajkaške za period revolucije 1848-49 i fizički prošao groblja iz tog perioda popisujući imena. Rezultat tog rada je iscrpan spisak žrtava tog rata, vojnih i civilnih. U uvodnom delu se nalazi kratak pregled istorijskih događaja za Šajkašku i po pojedinim mestima i pojašnjenja metodologije.


Šajkaška

šarmantno novosadsko zaleđe


Snežni Medvednik

sibirski vikend u valjevskim planinama


City of Illusions