Koviljski rit

dolmom od Šangaja i makadamom kroz rit
| http://perpetuum-mobile.net/voznje-oko-ns/koviljski-rit/

Koviljski rit

dolmom od Šangaja i makadamom kroz rit

Koviljski rit

Vožnja do Kovilja je obično jedan od boljih kandidata za počinjanje sezone - 50-70km po ravnom, van saobraćaja, sa strane rit i barske ptice a u Kovilju desetine gnezda na banderama sa rodama u njima.


Koviljska ilovača i lekovito blato

3. januar 2012.
NS - Šangaj - Subić - Kozjak - Jamina - Šlajz - Kovilj - Arkanj (Kraj sveta) - dolmom nazad
Ela, Marko


Nema mosta...

Vožnja kojom smo počeli biciklističku sezonu 2012-e, i Elina i moja prva veća vožnja van grada. Pošto je bio nizak vodostaj Dunava, iskoristili smo priliku da probamo da prođemo kroz rit što je više moguće, pa smo sa dolme sišli već kod Subića, i probijali se negde putevima, negde preko peščanih plaža, obišli Dobrovaču i Jaminu, pa uz Patrijaršijsku Tonju zašli do Šlajza s’ leđa. Ovo je retko kad moguće uraditi leti, zbog visokog vodostaja, podivljalih žbunova kupina i još divljijih komaraca.

Kod Šlajza smo naišli na srušen most preko bare - što je bila naša jedina veza sa Koviljem, alternativa je bila da se vraćamo kilometrima unazad po istom teškom terenu kojim smo i došli. Srećom, u jednoj od kućica na ostrvcu u Šlajzu našli smo pecaroša koji je bio voljan da nas sve sa bajsevima prebaci preko.

Od Kovilja smo se provozali još do Arkanja i srušene Čarde na kraj sveta, i do Novog Sada se vratili dolmom. Maksimalno iskorišćen zimski dan, oko 65km za sedam i po sati.


Vožnja sa kumom

10. jul 2016.
NS - Šangaj - dolma - makadamom kroz rit - Kovilj - Tikvara - istim putem nazad
Ana, Ela, Vuk, Marko


Tikvara

Za kraj jula smo planirali odlazak na more, i planirali smo da ponesemo i bicikle. Ova vožnja je trebalo da bude prva blaga kondiciona priprema za to putešestvije.

Dan je bio jedan u nizu sličnih u vrelom julskom talasu, i ideja je bila da krenemo rano i da pre najveće žege zađemo u rit i potreažimo neku peščanu plažicu, po mogućstvu u hladu.

Sunce je pržilo već od ranog jutra. Sa dolme smo sišli u rit makadamom nešto posle crpne stanice. Na žalost, Dunav je bio suviše visok, do same šume, i sav pesak je bio pod vodom. U ritu nije bilo ni daška vetra, iz makadama je isijavala vrelina sunca a iz rastinja je izbijala vlaga. Hlad je nudio zaklon od sunca ali i društvo rojeva komaraca.

Vratili smo se nazad na dolmu, bez planiranog kupanja, i po najvećoj vrućini stigli do Kovilja i Tikvare, i tu našli lep hlad za odmor. U povratku smo se počastili sladoledom u centru Kovilja.

Adekvatna priprema za usijale vožnje u CG primorju.


Vuk prvi put vozi do Kovilja

30. mart 2019.
Šangaj - Kovilj - Šangaj

Vukova prva duža vožnja - tridesetak kilometara letnjim putem koji ide nasipom od Šangaja, pored Subića, duž Koviljski rit do Šlajza, Kovilja i Tikvare. Istim putem nazad. Na sopstveni pogon je izvozao oko dve trećine a ostatak sam ga šlepao.

slike (13) | video klipovi (1)