Tradicionalna vožnja do Begečke jame

čarde, kuvano vino, skele i sve drugo što je postalo deo tradicije
| http://perpetuum-mobile.net/voznje-oko-ns/tradicionalna-voznja-do-begecke-jame/

Tradicionalna vožnja do Begečke jame

čarde, kuvano vino, skele i sve drugo što je postalo deo tradicije

Tradicionalna vožnja do Begečke jame

“Vožnja do Begečke jame”, ne zvuči kao događaj koji uzdrmava univerzum, ali ta prva vožnja 2009-te je zaista uzdrmala jedan mali deo univerzuma i pokrenula niz događaja koji su doveli do toga da vožnja postane mala tradicija...

Begečka jama se nalazi nedaleko od Begeča, u nebranjenom delu (ispod nasipa) uz Dunav, dvadesetak kilometara od Novog Sada. Do nje se može doći magistralnim putem Novi Sad - Bačka Palanka, ali mnogo je interesantniji onaj što ide nasipom, od mornarice i brodogradilišta, pa uz Telepski Dunavac, Kamenjar… Tu negde kod mesta gde izvlače pesak iz Dunava (Karin-komerc) se završavao asfalt i sve do Futoga je bio letnji put ali je i taj deo pre nekoliko godina presvučen asfaltom. Kada se prođe Futog i dođe do Futoškog ribnjaka (tj. šikare koja je danas na njegovom mestu) počinje deonica bez asfalta, i ide sve do Begeča, gde se spaja sa asfaltnim putem koji ide od sela prema skeli (i čardi Braša).

Sve u svemu, to je nešto manje od 21km (u jednom smeru) od Limanskog parka (gde smo se obično nalazili) do Begečke jame, uglavnom van saobraćaja. Deonica vrlo zgodna za otpočinjanje prolećne sezone na dva točka i zagrevanje za nešto duže i napornije vožnje. Vrlo je zgodno i to što se trasa lako može varirati - moguće je skrenuti prema čardi Dunavac u naselju Čerevićka skela (prava skela tu ne ide već decenijama) ili preći Dunav jednom a vratiti se drugom skelom (Futoška i Begeča).

I kao da to sve nije dovoljno, usput se na obali Dunava nalazi načičkan niz čardi u kojima je moguće ugrejati se uz kuvano vino ako je mart te godine još hladan.

“Vožnja do Begečke jame”, ne zvuči kao događaj koji uzdrmava univerzum, ali ta prva vožnja 2009-te je zaista uzdrmala jedan mali deo univerzuma i pokrenula niz događaja koji su doveli do toga da vožnja postane mala tradicija. Društvo koje se pridružuje vožnji iz godine u godinu je šaroliko, neki se pridruže tradiciji i posle voze svake naredne godine, drugi samo na preskok, ali dva ključna člana koji vožnji daju smisao su Dragana i Žarko - “crveni tim”. Crveni tim se vremenom proširio, tako da je društvo sada šaroliko i višegeneracijsko.

Oni koji su već bili na nekoj od prethodnih vožnji tačno znaju o čemu pričam, a drugima verovatno ništa nije jasno. Zato obično uz poziv i opis vožnje svake godine stoji “Neupućene u priču upućujemo natenane uz čašu-dve-tri kuvanog vina na nekoj od čardi pored Dunava”. Tako i jeste najbolje, jer kad se magija konvertuje u digitalni format, nije to to, i ja ću ovde izbeći da banalizujem.

Ali ko ne može da dočeka čašu-dve-tri kuvanog vina na nekoj od čardi pored Dunava, 2016. je Žarko zabeležio jedno takvo podsećanje i “upućivanje”.


Prva martovska vožnja do Begečke jame

15. mart 2009.
Futoški park - Veternik - Futoški kej - skela - Beočin - Čerević - Banoštor - skela - Braša - Begečka jama - (vikend naselje) Čerevićka skela - Futoški kej - Kamenjar - Telepski Dunavac - Novi Sad


Banoštorska skela (15. mart 2009.)

Prva vožnja bila je jedna od najposećenijih. Skupljali smo se na nekoliko lokacija u gradu, na Grbavici, kod Futoškog parka i da bi nas kada smo se konačno kompletirali kod futoške skele bilo dvadesetak. Tu smo prešli na sremsku stranu, i vozili uz Dunav, kroz Čerević, do Banoštora i banoštorske skele, koju smo sačekali u čardi uz kuvano vino.

Po povratku na bačku stranu, svratili smo do Begečke jame, pa krenuli nasipom prema Novom Sadu. Usput smo skrenuli do Čerevićke skele i obišli “mrtvo” jezero južnom obalom, i do Novog Sada vozili nasipom.


Drugi put je već tradicija

3. mart 2010. Limanski park - Telepski Dunavac - Futoška skela - Beočin - Banoštor - Begečka jama - Novi Sad


http://y2u.be/e5jIzTuo-OY

Oštro martovsko vreme poplašilo je sve osim najhrabrijih. Iz Novog Sada krenuli smo nas trojica (Žarko, i dva Marka), a kod futoške skele smo se (tradicionalno) sreli sa Draganom. I ostatak rute bio je ponavljanje prošlogodišnje, s tim što nas je hladno vreme ohrabrilo da znatno produžimo i učestalimo one delove sa kuvanim vinom.


Tradicionalna martovska vožnja u aprilu

9. april 2011.
Limanski park - Telepski Dunavac - Begečka jama - skela - Banoštor - Čerević - Beočin Dunav - skela - Futog - Novi Sad


Begečka jama (9. april 2011.)

2011. je mart bio prilično kilav, pa smo vožnju pomerali od vikenda do vikenda sve dok se vreme nije prolepšalo početkom aprila. Ovo je bila jedna od veselijih i opuštenijih vožnji. Vesela grupica od 10-15 bicikliskinja i biciklista se premeštala od jedne do druge “stanice” na varijaciji tradicionalne rute, i teglila pauze posvećene gušterisanju na suncu.


Četvrta vožnja

11. mart 2012.
Limanski park - Futog - Begečka jama - Banoštor - Beočin - Kamenica - Novi Sad


Crveni tim na begečkoj skeli

Ponovo vožnja u martu, i ponovo malo lošije vreme i tanja družina. U Beočinu nam pobegla skela ispred nosa pa smo se vratili sremskom stranom.


Peta preskočena

Crveni tim se proširio, rodila se Anita! Tradicionalna vožnja nema mnogo smisla bez Crvenog tima, pa smo je 2013-e preskočili…


Anitina prva vožnja

8. april 2014.
Limanski park - Futog - Begečka jama - Banoštor - Beočin Dunav - Futog - Novi Sad

Lepo vreme, brojna ekipa i Crveni tim od ove godine u proširenom sastavu - sa Anitom. Do sada su se i ruta i ekipa koja je vozi uglavnom ustalile, kao i pomeranje termina na april.


Sedma vožnja

19. april 2015. Limanski park - Futog - Begečka jama - Banoštor - Beočin Dunav - Futog - Novi Sad

Stiže nova generacija i postaje brojnija. Vozili smo od Limanskog parka nasipom do Futoške skele, gde su nas čekale Dragana, Milana i Lena, sa različitim prevoznim sredstvima na četiri točka. Vozimo dalje do Braše gde nastavljamo druženje.


Matijina prva vožnja

23. april 2016.

Ove godine najviše dece do sada: Žarko i Dragana su još jednom proširili Crveni tim - sada su tu Anita i Matija, a bili su tu i Sofija, Lena i Vuk.


Tradicionalna martovska vožnja u maju

27. maj 2017.

Sticajem okolnosti, tradicionalna martovska vožnja se prolongirala sve do kraja maja, što možda i nije tako loše, bilo je lepo vreme pa smo vožnju rastegli na veći deo dana. Ponovo smo vozili standardnom rutom, nasipom do Begečke jame, napravili pauze tamo i kod Braše, u Srem prešli begečkom a vratili se futoškom skelom. Dve male razlike u odnosu na prethodne godine bile su to što je deo nasipa od kraja futoškog keja do skretanja za naselje Čerevićka skela asfaltiran (napravljene su dve biciklističke trake) a ostatak do Begeča je bio grbaviji i zarasliji nego ikad.


Na begečkoj skeli

Klinci su uživali i bili u elementu i budniji nego ikad. Najzanimljivija im je verovatno opet bila vožnja skelom. Aniti, koja je najstarija, je ovo verovatno poslednja vožnja u sedištu - već sledeće godine će možda ići na sopstveni pogon.


Anita prvi put sama vozi

15. april 2018.

Na ovogodišnjoj vožnji bilo je nekoliko novina i nekoliko varijacija na temu. Iz Novog Sada krenuli smo sa Draganom i Matijom, a Žarko i Anita su nas čekali kod futoške skele. Vesela ekipa sa puno dece, brzo je izašla na nasip kod Telepskog Dunavca i uhvatila snažan vetar u leđa. Put je zbog radova delom zatvoren za automobile, pa smo skoro sve vreme bili sa minimumom saobraćaja.

Kod skele nam se pridružuju Žarko, Anita i Milana. Anitina prva duga vožnja na svom biciklu, i to bez pomoćnih točkića, prvi put van asfalta (grbavi letnji put koji ide nasipom između skretanja za Čerevićku Skelu i Begeča), prvi kvar na biciklu (otpala pedala)…

Kod Braše Žarko vezuje Anitin bicikl za ogradu, i ulećemo u skelu koja se spremala da krene. Od Banoštora prema Beočinu čekaju nas uzbrdice i udari košave u grudi. U Karašu kod Ljubavnog ostrva pravimo duugu pauzu pre povratka skelom u Bačku. Bodroški i Aleksandrovi ostaju tu u Futogu, a ostatak ekipe se kotrlja nasuprot čeonom vetru, koji ni malo ne smeta Andriji, koji je zaspao, i Vuku, kojem je vrlo malo falilo.

A dogodine, jubilej…

slike (130) | video klipovi (7)