Vuk na točkovima

vožnje u sedištu, trotinet, prvi bicikl
| http://perpetuum-mobile.net/voznje-oko-ns/vuk/

Vuk na točkovima

vožnje u sedištu, trotinet, prvi bicikl

Vuk na točkovima

O lepog li osećaja kada vidiš da i tvoje dete uživa u onome što i ti voliš. Možda kada je ovako mali nema previše izbora, ali potrudićemo se i uradićemo sve što je do nas da se uvek prijatno oseća na dva točka i da zavoli vetar u kosi.


Dečije sedište za bicikl


Vukova prva test-vožnja na biciklu (10. IV 2015.)

Svakako smo planirali da nabavimo dečije sedište za bicikl, i već neko vreme smo pokušavali da nađemo odgovarajuće. Zadnja sedišta mi se ne dopadaju iz više razloga, a glavni su ti što tokom vožnje gotovo uopšte nemam kontakt sa detetom, ne vidim ga, ne čujem, ne mogu ništa da mu pričam i pokazujem, a i dete baš ne vidi mnogo šta osim mog dupeta koje mu je taman u visini očiju.

Iz tih razloga smo od početka tražili prednje sedište, i konačno našli jedno koje je i bezbedno i udobno - “WeeRide Safe Deluxe”. Između šticne i volana se kači čvrsta čelična šipka podesive dužine, i na nju se “naseda” sedište koje se pričvršćuje za nju leptir šrafom i kaišem. Sedište ima “posude” za noge podesive dužine, i moguće je fiksirati noge gumenim kaiševima. Dete se vezuje podesivim kaiš-tregerima, a kopča je slična onim u dečijim sedištima za kola (ne može dete samo da otkači), i postoji još jedan dodatni kaiš na čičak kojim mogu tregeri da se nameste tako da ne spadaju.

Najzanimljivije kod ovog sedišta je tapacirana “tacna” sa prednje strane za koju dete može da se uhavti, nasloni ili po potrebi da na njoj odspava kada ga truckanje zamori (što je Vuk mnogo puta i radio, pogotovo dok je bio manji).

Ovakvo sedište je nešto skuplje od onih koja se uglavnom ovde prodaju (oko 130e), ali mislim da je i mnogo bolje. Mala komplikacija je to što ne može (ili bar tada nije moglo) da se kupi u Srbiji, a strani prodavci nisu hteli da isporučuju ovde (a i da jesu isporuka bi skoro bila skuplja od sedišta). Jedini način je da se ode napolje i tamo kupi, ili ko ima nekoga u EU, da se naruči na tu adresu i onda pošalje u Srbiju.


http://y2u.be/-agkv34b1iw

Sedište je odlično, i mi smo veoma zadovoljni. Vuk se prvi put vozio i pre nego što je prohodao, i posle toga još mnogo puta, između ostalog i na vožnjama koje su trajale po ceo dan (na primer u leto 2016. krug oko Luštice, ili Tivat-Njivice-Tivat). “Tacna” se pokazala kao vrlo praktična, i Vuk je često na njoj spavao kada ga zamori vožnja ili kad mu dosadi.


Prva duža vožnja - “tradicionalna 2015”


Prva duža vožnja ('tradicionalna' do Begečke jame) (19. IV 2015.)

Prva duža vožnja u novom sedištu bila je “tradicionalna” sa Bodroškima. Vožnja se nezgodno poklopila sa vremenom za Vukovo popodnevno spavanje, ali je “tacna” odradila posao, i na njoj je odremao svoju partiju.


Prvi točkovi


http://y2u.be/280HDZ5Gh9M

Vukovi prvi “točkovi” bili su tri točka na trotinetu. Našli smo u Aksi kvalitetan trotinet sa silikonskim točkovima, sa ručkom podesive visine (i sedištem koje nikad nisam montirao), i od samog početka se pokazao kao pun pogodak. Vuk se vrlo brzo osmelio, ukapirao kako da se odguruje, i ubrzo zatim smo počeli da trčimo za njim po gradu. Trebalo mu je nešto više vremena da ukapira kako da koristi kočnicu, umesto da koči prednjim delom patike.


Prvi bicikl


http://y2u.be/oDHpAO4hqc8

Vuk je prohodao nekoliko dana pre prvog rođendana. Mesec-dva kasnije je već trčao, do kraja godine je jurio na trotinetu po keju i kroz centar. Bilo je vreme da razmišljamo o prvom biciklu. Možda je trebalo da mu kupimo tricikl, ali nigde nismo mogli da nađemo nešto što nije plastikaner (i samim tim nešto što bi preživelo duže od dva meseca u njegovim rukama). Kod Eline babe u Hajdučici ima neki stari metalni tricikl, ali je u suviše lošem stanju da bi se sređivao.

Možda smo poranili, ali nismo mogli da dočekamo, i za drugi rođendan smo mu kupili pravi bicikl na dva točka, sa pomoćnim točkićima nazad. Ali i kad sam mu spustio sic koliko god je bilo moguće, i dalje mu je bio prevelik…


Savlađivanje prvog bicikla - deo prvi


Prvi pokušaj savladavanja bicikla (22. IX 2016.)

Strpeli smo se do jeseni i sačekali da malo poraste, i onda krajem septembra probali ponovo da vozimo. Dohvata pedale, ali knap, u teoriji bi mogao da vozi, ali kad bi ukapirao da treba da okreće pedale u napred. Problem je što ovaj bicikl ima kontra-kočnicu, tako da i kada ga guramo, čim okrene pedale u nazad, “zakuca” se u mestu. Moraće da prođe još malo vremena…


Savlađivanje prvog bicikla - deo drugi


http://y2u.be/fv6rkiTz87o

Prošlo je još nekoliko meseci, pa smo rešili da probamo ponovo. I bili smo vrlo blizu - ukapirao je šta treba da radi sa pedalama, ali i dalje mu je vrlo knap, kliznu mu noge i onda stane. Kada smo se vratili kući, rasekao sam flašu od jogurta, obezbedio ivice i fiksirao oba dela na pedale kao korpice. Nije najelegantnije rešenje, ali radi posao. Sutradan kada smo probali ponovo, mogao je bez problema da vozi koliko mu je volja, prešli smo 2-3km na keju. Bilo mu je zabavno, a i mojoj sreći nije bilo kraja :-) .

Ali kada sam došao kući i pogledao snimak, video sam da i dalje pre više “radi” u sedlu, da se njiše sa strane u stranu jer mu je sic previsok. Neću ga forsirati još neko vreme, dok još malo na poraste…


Vuk prvi put vozi sa nama


http://y2u.be/AB4ubSFVN_w

Vuk je prerastao prvi bicikl a da ga skoro nije ni vozio. U blizini stana nemamo šetališta, parkiće ili druga zgodna i bezbedna mesta gde bi mogao da vozi, pa nam je preduslov za vožnje bilo ili da nosimo bicikl do keja, ili da idemo kolima.

Na devetu Tradicionalnu vožnju sam poneo i Vukov bicikl (namontirao ga na pak treger), pa je i on vozio sa nama gotovo u celoj dužini futoškog keja, sve do skretanja za Čerevićku Skelu. Lepo to njemu ide, ali točkovi su mali (sa stegnutim osovinama, kao i kod svih dečijih bajseva) i dobro je još i leteo na njemu. Vreme je za novi, pravi bicikl, i novi sistem kačenja/tandema, i vreme je da radimo na oslobađanju od pomoćnih točkića.slike (14) | video klipovi (5)