NP Sutjeska i okolina

Zelengora, Perućica, Volujak, Maglić, Bioč, Vučevo...
zanimljiva mesta | http://perpetuum-mobile.net/zanimljiva_mesta/sutjeska/

NP Sutjeska i okolina

Zelengora, Perućica, Volujak, Maglić, Bioč, Vučevo...

NP Sutjeska i okolina

Iako državna granica ide preko Vučeva, Maglića, Volujaka i Lebršnika ostavljajući Zelengoru i Perućicu u Bosni a Trnovačko jezero i Bioč u Crnoj Gori, ovo je u suštini jedno veliko neprekinuto prostranstvo divljine, izbrazdano kanjonima i visokim planinama, daleko od velikih naselja, a granica kao i blizina drugog velikog nacionalnog parka, NP Durmitor u Crnoj Gori, samo doprinose izolovanosti i divljini.

Ovo je jedan od predela kojima se najradije vraćam. Nije toliko markantan i dramatičan kao Prokletije, ali svakako ima svoje draži: nedirnute šume Perućice, oštre vrhove Maglića, Volujaka, Bioča, oble bregove i zelene pašnjake Zelengore kao i brojna plavo-zelena jezera…

Osim prirodnih lepota, Sutjeska i njena okolina nose i važno istorijsko nasleđe iz antifašističke borbe tokom Drugog svetskog rata. U Kasno proleće 1943. godine, preko ovih planina pred znatno brojnijom i bolje opremljenom neprijateljskom silom, povlačile su se partizanske jedinice i uz velike žrtve pokušavale da sačuvaju glavni štab i centralnu bolnicu sa brojnim ranjenicima i tifusarima.

Divljenje i poštovanje prema njihovim naporima i podvigu koji su izveli izvlačeći se iz obruča na teškom terenu i u nemogućim uslovima samo je veće kada se na licu mesta vidi kuda su zaista prošli (po mraku, kiši, kroz blato i pod neprijateljskom artiljerijskom i avionskom paljbom.)


Razbojištem posle bitke

Memoar Krajimira Grbovića iz zbornika radova 'Sutjeska III'

Razbojištem posle bitke

Memoar Krajimira Grbovića iz zbornika radova 'Sutjeska III'

Tokom V neprijateljske ofanzive, veče pred pokušaj proboja obruča na Sutjesci od strane III proleterske brigade, Krajimir Grbović se našao sa svojom jedinicom ispod Mrkalj-Klada. U narednih desetak dana poći će mu naopako gotovo sve što je moglo, ali volja za životom, borbom i osvetom neprijatelju održala ga je uprkos najtežim iskušenjima na kojima se našao.

vreme čitanja: ~ 68 min.